ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 12:28

Ifjú madarászokat nevelnek

<p>Szatmár megye - Egyre több iskolás, és egyre lelkesebben kapcsolódik be a <strong>Román Madártani Egyesület Szatmári Osztályá</strong>nak tevékenységeibe, a madármegfigyelésekbe, derült ki az egyesület éves értékelő ülésén.</p>

Évi értékelőt tartott a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya, ahol Fazekas Lóránd egyesületi elnök számolt be a 2009-es év madártani tevékenységéről. Az egyesület 72 tagja egy év alatt kisebb nagyobb mértékben bekapcsolódott a szervezeti életbe. Voltak, akik a három európai madárfelmérő programban, mások a terepjárásokban, a nyári táborozásban, a Gólya-diplomák átadásában, az egyesület népszerűsítésében vettek részt. Fazekas Lóránd szerint a legnagyobb változást a szervezet életében a decemberben létrejött madarászsejtek megalakulása jelentette. Minden iskola diákjai egy kis önszervező csoportot hoztak létre, melyek egy –egy madár latin nevét vették fel, valamint maguk közül egy szervezőt választottak. Ezek a csoportok többnyire az iskola biológia tanárának irányítása alatt működnek. Így született a mikolai Vanellus (bíbic), az 5-ös számú Általános Iskola Hirundo (füsti fecske), a 21-es általános iskola Strix (uráli bagoly), a Német Líceum Falco (sólyom), és a lázári Aquilla (sas) nevű csoport. Egyes csoportok már kitűzőt is rajzoltak maguknak. A résztvevők akik a szélesebb körű tagság informálását vállalták, eredményesnek vélték az eltelt évet. A mikolai általános iskolában már 2003 óta hagyománya van a madarászásnak Pauliuc Csilla biológia tanárnő irányításával. Rendszeresen végeznek madármegfigyeléseket a település környékén, gyakran szakemberek segítségével, emellett minden évben részt vesznek nemzetközi szintű madárfelmérő programokban, a gyerekek madárhatározók és távcsövek segítségével végzik a megfigyeléseket. A Vasile Lucaciu Általános Iskola (volt 21-es) diákjai három éve kapcsolódtak be a madártani egyesület tevékenységeibe. Ölyüs Gabriella tanárnő elmondása szerint a természetjárás, a felfedezés öröme vonzotta leginkább a diákokat, közben leszoktak a fülhallgató és mobiltelefon rendszeres használatáról.

Együttműködnek a hatóságokkal

Az évértékelő keretében az egyesület tagjai bemutatták azt a felhívást, melyre az Állategészségügyi Hivatal kérte fel a szatmári osztályt, hogy analízisre gyűjtse be a terepjárások alkalmával vagy azon kívül is talált elhullott madártetemeket az esetleges madárinfluenza felbukkanásának felismerése céljából. Dr. Moraru az állatkórház képviseletében elmondta, hogy 13 vizes madárélőhely közeli falu van kimondottan látószögben a megyében, ahol a háziszárnyasokra is oda kell figyelni, mivel a vírusok bekerülhetnek a faluba. A madártani egyesület felvállalta e program megvalósításának elősegítését.

Pándi Annamária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!