ERDON Helyi hírek

2010.02.17. 12:04

Drasztikus változások léptek érvénybe

<p>Bihar megye - Szűknek bizonyult a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) terme annak a mintegy 200 cégképviselőnek, aki eljött a februártól érvénybe lépett 37. sz. kormányrendeletről szóló tájékoztatóra.</p>

Mint arról már beszámoltunk, a szóbanforgó kormányrendelet  lényegesen lerövidíti a munkaszerződések megkötésére, illetve felbontására vonatkozó változások közlésének határidejét. Amint Loredana Şuta, az intézmény munkatársa elmondta, a változások kizárólag az elektronikus regiszterben feltüntetett adatokra, illetve azok továbbítására vonatkoznak, az iratok leadására vonatkozó előírások változatlanok.

Az új munkaszerződések megkötése esetén mostantól már az ezt megelőző munkanapon, a munkaszerződések felbontásakor pedig már aznap  kell tudatni a változásokat az ITM-vel (eddig öt nap állt a munkáltatók rendelkezésére). Ellenkező esetben az intézmény bírságolhat, s amellett, hogy az összegek egyáltalán nem alacsonyak, a kormányrendelet nyomán megszűnt az a lehetőség is, hogy a munkáltatók a legkisebb kiszabható bírság felét állják, amennyiben 48 órán belül fizetnek.

Jelszó kell

Ahhoz, hogy a megsazbott határidőn belül értesíhessék a felügyelőséget, a cégeknek igényelniük kell egy jelszavat a felügyelőség székhelyén. A jogszabály rövid ismertetése során a jelenlévők kérdéseket tehettek fel, melyekre Simona Iancu aligazgató, valamint Mircea Matei igazgató válaszolt. Felmerült például: mi történik akkor, ha a munkavállaló nem kérvényezi a szerződés felbontását, egyszerűen csak nem jön be dolgozni. Elhangzott: ilyenkor a munkatörvénykönyvnek a fegyelmi vizsgálatra vonatkozó cikkelyei lépnek érvénybe; ha pedig lehetséges, akkor utóbb meg lehet beszélni a munkavállalóval: nyújtson be fizetés nélküli szabadságra vonatkozó kérelmet, később pedig a munkaadó felbonthatja a szerződését.

Elnézőek lesznek

Többen arra voltak kíváncsiak: mi történik, ha a rendszer nem működik - mint ahogy volt már példa erre - s ezért nem tudják időben elküldeni a módosulásokat. Az igazgató erre vonatkozóan azt tanácsolta: a munkaadók küldjék el még aznap a változásokat a szükséges magyarázatokkal együtt emailben mind az országos, mind a területi munkaügyi felügyelőségnek, s következő nap módosítsák az elektronikus regisztert.

Kérdésekre válaszolva azt is elmondták az ITM vezetői: igaz ugyan, hogy a jogszabály szerint 3500-5000 lej pénzbírság jár abban az esetben, ha a munkaadók hibás adatokat tüntetnek fel a regiszterben, de ők ezt csak akkor ültetik gyakorlatba, ha biznyítást nyer a rosszhiszeműség. Tehát ha valaki véletlenül elír valamit, akkor nagy valószínűséggel nem kap bírságot. Az is elhangzott: egyelőre - főleg a munkaszerződések felbontásával kapcsolatos késések esetében - nem bírségolnak az ITM ellenőrei, csupán figyelmeztetéseket rónak ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!