ERDON Helyi hírek

2010.01.31. 12:25

Ünnepi szentmise Szent Angéla tiszteletére

<p>Nagyvárad - Az Orsolya-rend alapítója, Szent Angéla tiszteletére ünnepi szentmisét mutattak be a Fő utcai Szent Anna templomban. Sövér István káplán prédikált, koncerebrált Kolozsvári István.</p>

A szentmise Exc. Böcskei László körlevelének felolvasásával kezdődött, melyben a megyés püspök a Caritas Catholica nevében arra kérte a híveket, hogy adományaikat ajánlják fel a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére. Olvasmány hangzott el Szent Péter első leveléből. A szentlecke Szent Pál apostol Korinthusbeliekhez írott első leveléből szólt: "(...) És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból. A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. (...) A szeretet soha el nem múlik". Evangéliumi részletet is felolvastak Szent Márk könyvéből. Sövér István káplán prédikációja elején az Orsolya-rend alapítója, Merici Szent Angéla tevékenységét ismertette.

Leányokat nevelni

Az 1400-as évek végén, a reneszánsz és humanizmus idején az emberek a földi paradicsom megteremtésén fáradoztak. Ebben az időben fedezték fel az Új-világot, Amerikát, sok egyébb tudományos felfedezés mellett a könyvnyomtatást is. Az ember megittasodott és megszédült a sikerektől. Az Észak-Itáliában született Angéla látván a nők és asszonyok, illetve az édesanyák műveletlenségét maga köré gyűjtötte őket és megtanította nekik az élet alapvető dolgait, illetve azt, hogy tudjanak különbséget tenni az igaz és a hamis között. Így alakult mag az Orsolya-rend, melynek köszönhetően később Itáliában nem nyert teret a reformáció. A nagyváradi Orsolyítáknál is hasonló szellemiségben nevelték a leányokat, amire napjainkban is nagy szükség lenne. Azonban az állam átvette a nevelés szerepét az egyháztól, így jutott az oktatás oda, ahol jelenleg tart, fogalmazott az atya.

Imádkozzunk fiataljainkért!

Napjainkban is, akárcsak a reneszánsz korában, az ember - elsősorban a fiatalok - figyelmét a csillogás, az anyagi haszon, valamint a testi öröm köti le. Háttérbe szorultak azok az erények, melyeket Szent Angéla és rendje képviselt. "Lemondás, önmegtartóztatás, kereszthordozás, azaz az igazi erények által válhatunk naggyá. Akkor is, ha minden idegszálunk ez ellen lázad. Imádkozzunk és kérjük Szent Angéla közbenjárását a fiataljainkért és a rendért".- zárta szavait Sövér István káplán.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!