ERDON Helyi hírek

2010.01.31. 18:18

Nincs még megegyezés Szatmár megyében az RMDSZ és a PD-L között

<p>Szatmár megyében még mindig nem született megegyezés az RMDSZ és a PD-L megyei szervezetei között. A tárgyalássorozat hétfőn folytatódik.</p>

Vészesen közeledik február elseje, vagyis az a határidő, amelyet a PD-L országos szervezete adott meg végső időpontként az RMDSZ és a PD-L megyei szervezetei között folyó tárgyalások befejezéshez. Az RMDSZ nem adott meg helyi szervezetének ilyen ultimátumot, így a parttalan viták az RMDSZ malmára hajtják a vizet. Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének sajtószóvivője ismertette az Erdély Online-al Csehi Árpád, megyei elnök álláspontját. „A helyi PD-L vezetők nem képesek megérteni a jelek szerint, hogy a decentralizált intézmények vezetőinek kinevezése és az önkormányzatok elnökeinek, valamint alelnökeinek kérdése nem függ össze” – fejtette ki a sajtószóvivő a probléma lényegét. A helyi RMDSZ szeretné, ha olyan területeken lenne befolyása igazgatói révén, amelyeken keresztül a lakosság széles rétegeihez juthatnak el, valamint olyan „székeket” szeretnének, amelyekhez megvannak a megfelelő szakembereik. Szilágy, Bihar, Hargita, valamint Kovászna megyékben a PD-L-sek megértették, hogy az országos szinten kötött megállapodás csak a decentralizált intézményeket érinti. „Nem zárkózunk el a tárgyalások elől, ami helyi elnöki, illetőleg alelnöki posztokat érintene, de ez teljesen más lapra tartozik. Úgy tűnik, hogy koalíció értelmezésbeli nézetkülönbséggel állunk szemben” – fejtette ki Nagy Szabolcs, aki elmondta, hogy az RMDSZ részéről nem történt megegyezés, semmilyen protokollt nem írtak alá. Azt azonban biztatónak találják, hogy a harmincegy decentralizált intézmény vezetőinek kérdésében eddig úgy tűnik, hogy sikerült elérniük a magyarság arányának (38,5%) megfelelő számot. Ehhez képest a PD-L-s támogatottsággal működő egyik Szatmár megyei, román nyelvű hírportál kész tényként taglalja, hogy a megyei tanács alelnöki, valamint Szatmárnémeti alpolgármesteri tisztségére a PD-L mely tagjaik kerülnek az RMDSZ-el történt megbeszélést követően.

Folyik tovább
Legutóbb január 28-án este találkoztak a felek, de a három és fél órás egyezkedés során nemhogy közeledtek volna az álláspontok, de az eddig tisztázottnak vélt posztokhoz is visszakanyarodtak a PD-L részéről kinevezett tárgyalófelek. Legközelebb február 1-én, hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a felek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!