ERDON Helyi hírek

2009.09.27. 13:55

RMDSZ - tisztújítás Hunyad megyében

<p>Hunyad megye - Winkler Gyula eur&#243;pai parlamenti<br /> k&#233;pvisel&#337;, az RMDSZ Hunyad megyei<br /> szervezet&#233;nek eln&#246;ke &#250;jabb bizalmat<br /> kapott a szombaton megtartott<br /> tiszt&#250;j&#237;t&#243; gy&#369;l&#233;sen.</p>

A túlnyomó többséggel visszaválasztott elnök javaslatára az elkövetkező 45 napban minden helyi szervezetben tisztújítást tartanak Hunyad megyében – erről döntött a küldöttgyűlés.

Winkler Gyula ennek kapcsán elmondta, reméli hogy az államelnöki választások égisze alatt megtartott helyi tisztújítások új lendületet adnak a szervezetnek.

„Az elmúlt két évben félévente volt valamilyen választás, ennek ellenére úgy érzem, mégis hiányzik a szervezetnek egy újabb kihívás. Egy olyan csengettyűre van szükségünk, amelynek hívóhangja felrázza azokat a Hunyad megyében élő magyarokat, akik nehéz szociális helyzetben vannak, azokat, akik kiábrándultak a színvonaltalan romániai politizálásból és azokat is, akik talán úgy érzik a csatlakozás után közel három évvel, hogy az EU tagság nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azt szeretnénk eszébe juttatni a Hunyad megyei magyaroknak, hogy a közösség megerősítéséért érdemes dolgozni, egy sikeres közösség pedig energiájával meg tudja hálálni azoknak a munkáját, akik a közösségért dolgoznak” – magyarázta Winkler Gyula,  hozzátéve, hogy reméli, a tisztújítás révén fiatalok is bekapcsolódnak a szervezet életébe, tevékenységébe.

Winkler Gyula a következő két éves programját ismertetve elmondta, Kelemen Hunor államelnökjelölt kampányával kapcsolatosan céljuk az eredményes aláírásgyűjtés és a választások jó megszervezése. Ezt követően az RMDSZ megalakulásának 20 éves évfordulójára emlékeznek, ez alkalomból egy kiadványt jelentetnek meg, amelyben megszólaltatják azokat, akik 1989 decemberében és az azt követő hetekben megalapították a Szövetség Hunyad megyei szervezeteit. A közösségi kapcsolatokat két irányba szeretnék erősíteni, egyenlő hangsúlyban a székelyföldi – szórvány együttműködést és a Hunyad megyei – magyarországi testvérmegyei, testvértelepülési kapcsolatokat.

Hamarosan pályázatot hirdetnek a Hunyad Megyei Magyar Napok megszervezésére, amely összefogná a megyében működő több mint 30 civil szervezet kedeményezéseit. Egy megyei rendezvénysorozat megszervezését több évforduló is indokolja – tájékoztatott Winkler Gyula, kiemelve, hogy a 2010-ben lesz száz éve annak, hogy Hunyad megyében megkezdték a csángók betelepítését. Jövőben ünnepli a dévai csángó közösség fennállásának századik évfordulóját, majd azt követően a csernakeresztúri és a sztrigyszentgyörgyi csángóknak lesz kerek évfordulójuk. 

A hosszútávú célkitűzések nem változnak, szögezte le Winkler, aki elmondta,a Hunyad megyei magyar oktatás ügye első helyen szerepel továbbra is. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke kitért arra az elképzelésére, amelyet évek óta szorgalmaz: a magyar óvodai oktatás megerősítése mellett érvelt. Winkler szerint az erdélyi magyar egyetem ügye fontos, viszont sem a Sapientia EMTE, sem az önálló Bolyai Egyetem ügyét nem képviseli hitelesen az a politikus, aki nem karolja fel az erdélyi magyar óvodákat. „Az anyanyelvű oktatás sorvadása az óvodákban kezdődik. Nem lesz soha sikeres és hírneves a magyar egyetem Erdélyben – sem az állami, sem a magán –  ha a magyar óvoda nem lesz szívügye mind a politikusoknak, mind a szakmai grémiumnak” – mutatott rá Winkler Gyula.

A Hunyad megyei RMDSZ elnöke úgy értékelte, hogy hasznos és eredményes volt a kormányzati szerepvállalás, ezért támogatják a kormányzati szereplést, de csak akkor, ha ennek feltételeit megteremtik, vagyis a lehetséges kormányzati partnerek felvállalják az RMDSZ -szel való partneri viszonyt.

A Hunyad megyei tisztújító küldöttgyűlésen 16 helyi szervezet 93 küldöttje vett részt szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!