ERDON Helyi hírek

2009.06.05. 14:53

Nagyvárad: már megvan a nyertes

<p>Nagyvárad - Daniel Tarasie fiatal képzőművész alkotását ítélte a legjobbnak az Alkotva megváltoztatjuk a világot elnevezésű képzőművészeti pályázat nagyváradi és debreceni képzőművészekből álló zsűrije.</p>

Az öt zsűritag pénteken Nagyvárad városának kultúrházban ismertette döntését. Dr. Ramona Novicov műkritikus, aki Jakabovits Miklós mellett a zsűri nagyváradi tagja volt, bejelentette, hogy Debrecen város nagydíját Daniel Tarasie fiatal váradi képzőművésznek ítélik oda szoborkompozíciójáért. Ötvenezer forintos különdíjat vehet majd át Csiszer Attila, a Partiumi Keresztény Egyetem elsőéves hallgatója, aki Zsidóholokauszt című metszetsorozatáért érdemelte ki a díjat. Novicov hozzátette, hogy 32 pályaművet választott ki a zsűri, melyeket átvisznek Debrecenbe is, ott újabb szelekción esnek át, és a debreceni képzőművészek legjobb munkáivaival együtt kerülnek majd kiállításra. A debreceni pályamunkák közül is kiválasztanak egy győztest, illetve egy különdíjast. Tarasie és a debreceni győztes képzőművész jövőre Nagyváradon és Debrecenben egyéni tárlaton mutatkozhatnak majd be.

Testvérszellem

Jakobovits Miklós elmondta, hogy olyan művet kerestek, mely a művész öszinteségét is reflektálja. Kónya Ábel debreceni képzőművész, a zsűri tagja kijelentette, hogy Tarasie volt az, aki formakezelésében, művészi hozzáállásban a legkiválóbbat nyújtottae, míg más művészek meglehetősen egyenetlen szinvonalú alkotásokkal jelentkeztek. Máthé András fotóművész, ugyancsak a zsűri tagja kevésnek tartotta a pályázatra benyújtott fotók számát, már csak azért is, mert - mint mondta - Nagyvárad ismert élénk fotóéletéről, majd hozzátette, hogy a két város között tematikában is, formakezelésben is nagy hasonlóság van: „ha ezt az anyagot Debrecenben állítják ki úgy, hogy nem tudtuk volna, hogy hol készültek a művek, akkor azt hihettük volna, hogy debreceni művészek alkotásai.” - fogalmazott. Dr. Tar Károlyné, a pályázat főszervezőjének számító Debreceni Művelődési Központ igazgatója elárulta, hogy e rendezvény célja megismertetni a fiatal képzőművészeket a nagyközönséggel és a pályakezdésben segíteni őket. Az igazgatónő nagyon sikeresnek nevezte a pályázatot és kifejezte reményét, hogy a következő években még több pályamunka érkezik majd a kiírásra.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!