ERDON Helyi hírek

2008.12.04. 16:00

Nem lesz ajándékjegy

<p>Szatmár megye - A magánszemélyek által befizetett adókból és illetékekből befolyó pénz sem fedezné a szatmárnémeti pedagógusok ajándékjegyeinek a költségeit, mondta Ilyés Gyula a tiltakozó pedagógusoknak.</p>

Továbbra is követelik az ajándékjegyeket az egyetem előtti oktatásban dolgozó szatmárnémeti pedagógusok: csütörtök délelőtt a megyei érdekvédelmi szervezet elnökével, Ioan Dragannal az élen ismét a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal elé vonult a pedagógusok egy csoportja. A tanügyi dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a szatmárnémeti önkormányzat is biztosítsa számukra az ajándékjegyet, ahogy azt a megye több önkormányzata is garantálja az ágazat dolgozóinak.

A tiltakozó akcióra összegyűlt tanárokat Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere fogadta a hivatal gyűléstermében.

A miértekre adott válaszában Ilyés kifejtette: a helyi önkormányzatnak a tanintézmények működési költségeit kell biztosítania, a fizetéseket viszont központi költségvetésből fedezik, amit az önkormányzat csak átutal, és mivel az az összeg célirányosan érkezik, abból sem elvenni nem szabad, sem hozzátenni nem tud. A megyeközpont az elmúlt 2–3 évben nagyon sok pénzt fordított a tanintézmények korszerűsítésére, és ez a továbbiakban is folytatódik. Ilyés Gyula a jelenlévő pedagógusok bekiabálásai közepette azt is elmagyarázta, hogy a helyi közigazgatási törvény szerint sem minisztériumok, sem alárendelt intézményeik nem hozhatnak olyan határozatokat, amelyek az önkormányzatok kiadásait terhelik, úgy, hogy annak a fedezetét ne garantálnák.

Nincs pénz

Ioan Dragan szakszervezeti elnök hozzászólásában elmondta, egyetért azzal, hogy a törvény rossz és többféle értelmezése lehetséges, mégis azt kérte a megyeközpont elöljárójától, hogy a maximális összeg helyett legalább tízszer kevesebbet (pedagógusonkénti évi öt–hatszáz lejt) biztosítson a pedagógusoknak. Ilyés rámutatott: a törvény nagyon rossz, azon túl az ajándékjegy biztosítása opcionális, elvi okból sem korrekt, hiszen egy olyan terhet jelent, amivel nem kalkuláltak, ráadásul mindezeken túl még pénz sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!