ERDON Helyi hírek

2008.12.15. 15:55

Hetven év után ismét kiadták

<p>Nagyvárad - Ötvös Béla, ...és megbüntetem hetediziglen című történelmi regényének szombat délelőtti bemutatóján szűknek bizonyult a Rózsa cukrászda belső terme. Megjelent Tempfli József püspök és Biró Rozália alpolgármester is.</p>

Megható volt látni az 1970-ben elhunyt szerző lányának, Ötvös Bologa Mártának és unokájának, Péter Sándornak az igyekezetét, hogy méltó módon emlékezzenek meg az Ady utáni generációt képviselő váradi íróról és újságíróról. A mostani rendezvény kettős jelentőséggel bírt: 120 éve született Ötvös Béla, és 70 éve jelent meg először a most harmadjára kiadott történelmi regénye, ...és megbüntetem hetediziglen címmel.

Péter Sándor meghatódva köszönte meg a megjelenteknek, hogy ilyen nagy számban jöttek el a nagyapja tiszteletére rendezett bemutatóra. Mint mondta, a nagyapja iránti tisztelet késztette arra, hogy újra kiadják a könyvet. Ezzel mintegy folytatta édesanyja, Ötvös Bologa Márta kezdeményezését, aki évekkel ezelőtt sajtó alá rendezte Ötvös Bélának az Adyval kapcsolatos vosszaemlékezéseit, illetve a váradi holokausztnak emléket állító Porrá és hamuvá című dokumentumkönyvét. Péter Sándor a jövőben szeretné kiadni nagyapja további kéziratban maradt műveit is.

Méltató szavak

Az író unokája felelevenítette emlékeit nagyapjáról, aki családszerető ember volt, és tőle örökölte lánya az irodalom szeretetét. Köszönetet mondott Tempfli József megyés püspök úrnak, hogy elvállalta a könyv előszavának megírását.

A történelmi regényt Szilágyi Aladár közíró igen szakavatottan ismertette. Méltatta a szerzőt, aki az Ady utáni nemzedék tagjaként még szorosan kötődött a holnaposokhoz. Mint mondta, a regény kerettörténete Kun László idejében játszódik, de felidézi a szerző az ezt megelőző évszázad történetét is. Ismertetőjét Szilágyi Aladár a regényből felolvasott néhány részlettel színesítette.

Felszólalt Tempfli József megyés püspök is, aki a tőle megszokott kedves közvetlenséggel beszélt a műről, illetve a Porrá és hamuvá dokumentumkönyv megjelenésének előzményeiről, amelynek előszava megírására úgyszintén őt kérték fel. Mint mondta, most is örömmel vállalta el az előszó megírását.

Végezetül Péter Sándor ismételten megköszönte édesanyja nevében is a megjelenteknek azt, hogy közösen emlékezhettek Ötvös Bélára.

Péter I. Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!