ERDON Helyi hírek

2008.11.08. 14:57

Modellértékű kezdeményezések

<p>Szatmárnémeti - Elismeréssel beszélt Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul Szatmárnémetiről és a megyéről a pénteki sajtótájékoztató keretében. A diplomata hivatalos látogatásainak sorát nálunk kezdte.</p>

Szubjektív oka van annak, hogy hivatalos munkalátogatását Szatmár megyében kezdte Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja, aki ebben a minőségében három hete tevékenykedik. — Még amikor Bukarestben dolgoztam, valahogy úgy alakult, hogy Szatmár megyébe jöttem először, azóta többször ellátogattam ide, és most is úgy éreztem, hogy itt kell kezdenem, mert Önök fontosak — mondta el lapunk kérdésére a főkonzul. A diplomata szerint Szatmár megyében egyre inkább teret hódít egy valós többnyelvűség, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban működő többnyelvű információs irodát pedig modellértékű kezdeményezésként értékelte a főkonzul, aki szerint nemcsak Romániában, de sok más országban is figyelmébe lehetne ajánlani azon önkormányzatoknak, ahol több nemzeti kisebbség él együtt. De az EU–s eszközök felhasználásában is kiemelkedik a megye, teljesítménye alapján az idei évben romániai viszonylatban az első helyen áll. Ez azt mutatja, hogy itt tehetséges emberek dolgoznak, és jó az együttműködés a különböző pártok között — hangsúlyozta Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul.

Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja hivatalos látogatásának két napja alatt találkozott a megyei és városi elöljárókkal, közéleti személyiségekkel, egyházi vezetőkkel, volt Tasnádon, Nagykárolyban, alkalma volt polgármesterekkel beszélgetni. Itt szerzett tapasztalatairól sajtótájékoztató keretében számolt be tegnap.

A diplomata szerint az utóbbi öt–hat évben fellendülés látható a román–magyar kapcsolatokban, az együttes román–magyar kormányülések rendszere pedig segíti azt, hogy a két ország vezetői közösen határozzák meg az együttműködés prioritásait, illetve elősegítsék ezek megvalósulását.

–- A két ország infrastrukturális hálózatának összekötése fontos hosszú távú projekt, közös érdek az, hogy a lakosság ne csak a tervek és a deklarációk szintjén érzékelje azt, hogy az EU–ban vagyunk, hanem a saját bőrén érezze meg ennek pozitív hozadékát — hangsúlyozta Szilágyi Mátyás. — Nekünk nagyon fontos, hogy Románia minél hamarabb csatlakozzon a schengeni övezethez, Magyarország mindenféle módon elősegíti ezt.

Vannak még lemaradások

— A kisebbségi kérdések rendezése is jó irányba mozdult el az utóbbi években — értékelt a főkonzul. — Románia EU–s csatlakozását Magyarország minden eszközzel támogatta, az RMDSZ pedig fontos szerepet játszott abban, hogy egy össztársadalmi felelősségvállalással és egy nagyon magas szintű szakmai munkával az államapparátusban nagymértékben elősegítette az integrációs folyamatot, és a kétoldalú integrációs folyamatot is. Az EU–n belül nagyon fontos, hogy a két ország is integrálódjon, ne csak egymás mellett legyünk földrajzilag, hanem ezer szállal kötődjünk, és ezek a szálak jól működjenek, gondolok itt az autópályára, a nagysebességű vasút kiépítésére, amelyek távlati projektek. Fontos együttműködéseink vannak, de ugyanakkor lemaradások is. Folyamatos egyeztetés tárgyát képezi a romániai kisebbségek státusáról szóló törvény, a magyar egyetem ügye és a restitúció zavartalan, jogi szempontból is koherens lebonyolítása, az, hogy ne legyenek nehezen értelmezhető paragrafusok, nehezen értelmezhető, ellentmondásos jogi helyzetek. De oda kell figyelni arra is, hogy a szórványban élő kisközösségek meg tudják tartani nyelvi, történeti, kulturális, vallási identitásukat. Jók a tapasztalatok, de van rengeteg hiányosság is természetesen, úgyhogy azokat is meg próbáljuk kezelni — összegezte a kolozsvári főkonzul a közös teendőket.

Kell az autópálya

Újságírói kérdésre válaszolva a főkonzul elmondta: fontos, hogy a Nagybánya – Szatmárnémeti – Nyíregyháza gyorsforgalmi út minél hamarabb elkészüljön. — Itt le kell küzdeni bizonyos útvonal– és határmetszéspont–kijelölési kérdéseket, ez sokszor bonyolult, mert helyi érdekeket sért, ehhez kell egyeztetés, ami lelassítja a munkálatokat. Tanulmányozzuk azt is, hogyan lehetne összekötni azokat a településeket, ahol most jelen pillanatban nincs olyan út a határ két oldalán, ami teherforgalomra alkalmas, ezeket az ügyeket egy állandó tárcaközi bizottság keretében próbáljuk rendezni. A fontos az, hogy kiépüljenek az autópályák. Mindenhol azt mondják a polgármesterek, hogy 80 km–re vannak az autópályától, ennek önmagában nagy jelentősége van, azt ide kéne hozni minél gyorsabban — tette hozzá a diplomata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!