ERDON Helyi hírek

2008.11.19. 13:09

Magyarországi diákok a BBTE-n

<p>A BBTE magyar részén tanuló magyarországi vendégdiákokkal találkozott Magyari Tivadar, a magyar tagozat vezetője.</p>

Mintegy kétszáz magyarországi - vagy más országbeli magyarul tudó - hallgató tanul a Babeş-Bolyai Egyetem magyar tagozatán, a 61 szak valamelyikén. Van köztük osztrák, német, szlovák, amerikai állampolgárságú magyar is. Ezekkel a diákokkal találkozott kedden este, kötetlen beszélgetésre Magyari Tivadar, a BBTE magyar tagozatának vezetője. A diákok egy része egy szemeszternyi időd tölt el csereprogramok keretében, de az utóbbi évben növekedett az érdeklődés a teljes idejű képzések iránt is.

Magyari Tivadar: „Könnyebb lett a beiratkozás, a magyarországi érettségi diplomákat már az egyetem közvetlenül elfogadja, még lefordítani sem kell, elég a magyar tagozat hitelesítése. Ha a külföldi diák az Európai Unióból származik, akkor az államilag támogatott helyekre is pályázik. A törvény a tavalyig nem volt egyértelmű, annyit tartalmazott, hogy EU-s országok polgárai azonos feltételek között tanulhatnak az erdélyi egyetemeken. A tavalyig a minisztérium úgy értelmezte, hogy ez nem vonatkozik az államilag támogatott, tandíjmentes helyekre, de elértük azt, hogy ez az értelmezés megváltozzon. Jövőre kaput nyitunk a tandíjmentesen tanuló magyar állampolgárok előtt is. Benedek József professzor kollegám az BBTE-n belül olyan intézet igazgatója, amely a mesteri programjainkat népszerűsíti a külföldi érdeklődök számára.”

Magyari rektorhelyettes megígérte a magyarországi diákoknak, hogy az évfolyamvezető tanárok külön eligazítást kapnak ezentúl arról, hogy milyen sajátos szempontokra figyeljenek a magyaroszági diákok kapcsán. „Annak a gyakorlatnak is véget akartunk vetni, hogy magyarországi vendégdiákok a kolozsvári román-magyar-német nyelvű egyetemen angolul kommunikáljanak a hivatalokban. Majdnem minden tajékozódási ponton, hivatalban van már magyar nyelven tudó személy. Bár az angol nyelv gyakorlása sem árt meg önöknek.” – viccelődött Magyari.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!