ERDON Helyi hírek

2008.10.09. 15:06

Pert nyert az ikrek anyukája

<p>Fehér megye – Pert nyert a Legfelsőbb Bíróságon a Fehér megyei Munkaügyi Igazgatósággal szemben egy enyedi édesanya, aki még 2006-ban azért perelte be az intézményt, mert hármasikrei születését követően csak egyetlen gyermek után kapott gyermeknevelési segélyt.</p>

Ionela Danciu egy éve és 10 hónapja három egészséges kislánynak adott életet, de a Fehér megyei Munkaügyi Igazgatóság csak egy gyermek nevelését támogatta. A 2006-ban beadott pert 2008-ban nyerte meg. Az igazgatóság a 2006/25/10-es kormányhatározat által módosított 148/2006-os törvénnyel érvelt, mely szerint az édesanyák szülésenként kapják a támogatást, és a törvény nem tesz különbséget az egy, vagy egyszerre több gyermeket világra hozó szülők között.

A Munkaügyi Igazgatóság megtámadta a Fehér megyeitörvényszék döntését , és a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely azonban alaptalannak minősítette a fellebbezét és visszautasította a kérvényt. Ionela Danciu esete precedensnek fog számítani minden szülőnek, aki ikreket hoz a világra. A nő kérvényezte, hogy visszamenőleg adják ki neki a másik két kislány után járó juttatást. Az összeg eléri a 288 millió régi lejt. Az ítélet visszavonhatatlan. A statisztikák szerint Romániában évente 3500 nő szül kettes ikreket, 1500-an pedig hármasikreket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!