ERDON Helyi hírek

2008.10.15. 10:24

Olasz konzuli irodát avattak Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Kedden 19 óra tájban felavatták a Temesvári Olasz Konzulátus nagyváradi kirendelteségének és a romániai olasz vállalkozók Unimpresa elnevezésű szervezetének irodáját a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.</p>

A két iroda ünnepélyes avatójára több jeles személyiség volt hivatalos. Olasz részről jelen volt Mario Cospito Olaszország Romániai nagykövete, Mantin Giuffrido temesvári olasz konzul, Stefano Albarosa az Unimpresa romániai elnöke, Marco Rondina az Unimpresa igazgatója és több olasz vállakozó, míg román részről Ovidiu Silaghi a kis és közepes vállalatok minisztere, Ioan Micula a Kereskedelmi Kamara elnöke, Radu Tirle a Megyei Tanács elnöke, Smarande Scridon a Közpénzek Felügyelőségének igazgatója, Petru Filip EU képviselő és mások. Sajnos a bukaresti és olasz delegáció majdnem egy órás késéssel érkezett, akkor viszont magyarázkodás és bocsánatkérés helyett mindjárt a lényegre tértek, mert közeledett a 19 óra, amikor a Körösvidéki Múzeumnál díszvacsorára várták őket. Igy bár sokan felszólaltak az ünnepélyes irodaavatón mindenki rövidre fogta beszédét. Mario Cospito olasz nagykövet az Unimpresaval való jó viszonyt emelte ki. Ioan Micula, mint házigazda, megigérte, hogy mindent megtesznek annak érdekében hogy jól érezzék magukat az olaszok Nagyváradon és annak a véleményének adot hangot, hogy azok a romániai állampolgárok, kik Olaszországban botrányt keltenek, nem minket képviselnek. Ovidiu Silaghi miniszter az Olasz Kormányt dicsérte, mely jelentős támogatást ad az olasz vállakozóknak, kik Romániában fektetnek be. Az Unimpresa elnöke kiemelte Románia látványos gazdasági fejlődését, Ioan Lucian a Bihar Megyei Vállakozók Szövetsége és az Unimpresa közötti partneri viszonyt emelte ki, míg Traian Abrudan alprefektus arról beszélt, hogy Bihar megyében 1.200 olasz tőkével működő cég létezik, ami nem kevés, bár lehetne több is. Antal Cornel a Nagyváradi Egyetem rektora elmondta, hogy az Egyetem jó viszonyt ápol a vállakozói szférával, beleértve az olasz vállakozókat is, hiszen nekik is szükségük van az egyetemről kikerülő magasan képzett szakemberekre. Ezek után a szalagvágás következett, és a vendégek siettek a  díszvacsorára.

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!