ERDON Helyi hírek

2008.10.14. 13:46

Hamarosan benyújthatók az igénylések

<p>ANL-lakásokat igényelhetnek azok, akiket kilakoltathatnak állami lakásukból, mondta Biró Rozália alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón. Pontszám alapján utalják ki a lakásokat.</p>

A csütörtöki, rendkívüli helyi tanácsi ülésen hagyják majd jóvá azoknak a fiataloknak a névsorát, akik ANL-lakásokat bérelnek majd, mondta Biró Rozália alpolgármester a sajtótájékoztatón. Ezt követően tíz napig tart, míg a prefektus is jóváhagyja a névsort. Az érintettek szombaton, vasárnap, valamint hétfőn látogathatják meg a lakásokat, hogy amikor sor kerül az elosztásra, tudják, melyeket akarják. A fiataloknak szánt 64 lakás szétosztása november 3-án és 4-én zajlik, tudtuk meg, előtte viszont még egyszer ellenörzik, nem lépte-e túl valaki időközben a megszabott, 35 éves korhatárt.

Pontrendszer alapján

Mivel a dolgok hivatalos menete nem zajlott elég gyorsan, a költségvetésről csak az október 30-i ülésen szavaznak majd a városatyák. Viszont a névsor mellett csütörtökön szavaznak majd a fennmaradó 16 Decebal utcai lakás szétosztási módozatáról is. A törvény értelmében az ANL-lakások 20 százalékát a visszaszolgáltatott állami lakásokból kilakoltatottak között osztják majd el. A sorrend megállapítására javasolt pontrendszert már kidolgozták, ezt lapunkban részletesen ismertetjük majd, akárcsak az igénylési dosszié benyújtásához szükséges iratok listáját. Az önkormányzat adatbázisában 336 olyan család, illetve egyedülálló személy szerepel, akit már kilakoltattak, vagy bármikor kilakoltathatnak, de rajtuk kívül lehetnek még mások is, s az ő jelentkezésüket is várják. Ezzel kapcsolatos információkat egyébként a polgármesteri hivatal 23. sz. irodájában nyújtanak, s ott kell leadni a dossziékat is október 22 és november 12 között.

Előrelépés

Tavalyhoz képest fontos lépések történtek a nagyváradi hajléktlanok ügyében, mondta az alpolgármester. A Gutenberg utcai hatvan férőhelyes hajléktlan szálló mellett további ötven helyet tudnak biztosítani az ingatlan mellett: összesen harminc férőhelyes konténereket vásároltak, két „tisztasági” konténert, ahol zuhanyozni is lehet, továbbá két sátorban is elszállásolhatnak tíz-tíz személyt. A tervek szerint jövőre további három konténert szereznek majd be, azaz még 30 személy számára biztosítanak majd szállást.

Később az újságírók ellátogattak a Gutenberg utcára, ahol szemügyre vehették a létesítményeket. Az elképzelés szerint a hajléktalanok egy társadalmi integrációra irányuló programban vesznek részt. Konténerben kezdik, ahol megtanulják, hogy dolgozniuk kell a fennmaradásért. A következő lépcsőfok a hajléktalan szálló ahol jobbak a körülmények és szigorúbbak az elvárások, majd a szociális lakás következik.

Ferencz Istvántól, a hajléktalan szálló vezetőjétől megtudtuk: a konténerek darabja 4000 euróba került, az egészségügyieké 7200 euróba. Terveik szerint emeletet emelnek majd rájuk. A két sátort viszont csak végső esetben fogják télen használatba bocsátani, ugyanis a fűtésük rendkívül drága.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!