ERDON Helyi hírek

2008.10.15. 12:25

Előadás a dicső királyról

<p>Nagyvárad - "Egyszer Mátyás király..." címmel kedd délután bemutató előadást tartott a Kiss Studió Szinház. A két szereplős reneszánsz szinpadi játék a magyar történelem legdicsőbb korszakába kalauzolta el a nézőközönséget.</p>

A mintegy másfél órás előadás során Varga Vilmos kitünő közvetítésével megismerhettük a sokoldalú Mátyást, mint az igazságos királyt, mint tudóst és filozófust, mint nagyravágyó hadvezért mint szerelmes férfit és apát. Kiss Törék Ildikó színművész az anya, Szilágyi Erzsébet, a szerelmes kedves, Edelpeck Borbála és a hatalomvágyó feleség, Aragóniai Beatrix szerepében tűnt fel a szinpadon.

Egyszer volt Budán kutyavásár

Az előadás során megelevenedett a prágai fogság időszaka, majd a Szent Korona visszszerzésének körülményei, a koronázás, az egyetlen, bár tövénytelen gyermek születése és a törökkel szembeni fokozott ellenállás. A krónikások által megismerhettük az események történelmi hátterét is, míg a végig következetes cselekmény folyamát néhol az álruhába bújt király igazságos tetteinek elmesélése szakította meg. Így megismehettük Mátyás furfangos észjárását is, mellyel a szegényeket segítette a gonoszokat pedig megbüntette. A szinészi tehetség leginkább talán a Borbála és Szilágyi Erzsébet, a szerelmes kedves és az akaratát érvényesítő anya drámai dialógusában teljesedett ki. A párbeszéd mindkét résztvevőjét Kiss Törék Ildikó jelenítette meg a szinpadon. Hasonló szinészi teljesítményt igényelt a Mátyás király és Vitéz János dialógusának megjelenítése, melyet Varga Vilmos szintén egy személyben játszott el.

Legendává vált

Az előadás a szereplők halálának körülményeit és Mátyás halálát követő eseményeket is ismertette. A trónért harcba szállók közül II. Ulászlót választotta az országgyűlés királyává, amit követően Magyarország elindult a hanyatlás útján. A hirtelen elhunyt király legendaként kelt életre a nép ajkán. Maga az előadás is ezen legendákra épül, Arany János, Czuczor Gergely, Harsányi Zsolt, Jankovich Ferenc, Kiss Dénes, Kisfaludy Károly, Kocsis István, Lengyel Dénes, Móra Ferenc szövegei alapján. A forgatókönyv és a rendezés a szinészházaspár munkáját dícséri. Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!