ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 11:01

E hónap végén fizetik a kártérítést

<p>Bihar megye - A Takarék és Letéti Pénztáron (CEC) keresztül hajdan Daciara befizetők kárpótlásáról rendelkező 2007/156-ös törvényt nemrég módosította a Kormány a 2008/113-as rendelettel. E hónap végén fizet a CEC.</p>

A kormányrendelet tulajdonképpen az eredeti törvény második paragrafusát és a harmadik paragrafus második, harmadik és ötödik bekezdését módosítja a következő képpen: A CEC Rt. által kiszámított, 37.478 számlára befizetett, a CEC által kiszámított kártérítés teljes összege 760.625.341,06 lej, az Országos Statisztikai Hivatal által közölt fogyasztói indexel együtt, melyből levonták a CEC által alkalmzott törvényes kamatot.

A harmadik paragrafus módosított 2. bekezdése értelmében a CEC nevére kibocsátott állami kötvények fix értékűek és nem kamathordozóak, beváltási idejük pedig 2008 október 30. A harmadik bekezdés szerint az egyes állami kötvények névértéke  megegyezik azon befizetők nevére a CEC által kiszámított betét összgével, melyet a befizetők kárpótlásként kell kapjanak. Az 5. bekezdés szerint a Pénzügyminisztérium 2008 október 30-án vásárolja vissza a kötvényeket összesen 760.625.341,06 lej értékben, vagyis névértéken.

Teodor Serban a bihar megyei károsult gépkocsivásárlók egyesületének elnöke azt nyilatkozta tegnap lapunknak, hogy e hónap 30-án csak azok jelentkezzenek a CEC-nél pénzükért, akik oda fizettek be annak idején és nem nyúltak a betéthez, tehát nem helyezték azt át a Román Fejlesztési Bankhoz (BRD). Akiknek a betétje a BRD-nél van azok kifizetésére később kerül sor, dossziéjukon még dolgoznak. Ha a CEC nem tud 30-án fizetni, mert esetleg nem kapta meg az államkötvények ellenértékét, akkor jelentkezzenek november 3-án, vagyis hétfőn a pénzért. Az igénylők addig is fizessék be tagdíjhátralékukat az egyesülethez, mert az ügy itt még nem ért véget. Az egyesület tovább harcol a kamatokért is, mondta Teodor Serban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!