ERDON Helyi hírek

2008.09.25. 13:02

Tűzvédelmi szakemberek tanácskozása

<p>Bihar megye - Szeptember 25-26-án a félixfürdői International szálloda előadótermében kerül megrendezésre a IX. Nemzetközi Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia. Több mint 200 szakember vesz részt rajta.</p>

Az idén kilencedik alkalommal lezajló konferenciát az Interprotect Nagyvárad és a magyarországi Tűzvédelmi Szolgáltatók és Vállalkozók Szövetsége szokta megszervezni, minden páros évben Romániában, illetve minden páratlan esztendőben Magyarországon. A mostani megbeszélésen több mint 200 szakember vesz részt Romániából, az anyaországból, Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából, a témák közt szerepel egyebek mellett az új tűzvédelmi szabványok ismertetése, valamint a nagyméretű földfeletti és -alatti parkolóknak, a csarnoképületeknek, az ideiglenes, átmeneti építményeknek, a hőerőműveknek és az erdővel borított területeknek a tűzvédelme. A tanácskozást Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter nyitotta meg, annak a véleményének adva hangot, hogy Románia és Magyarország stratégiai partner kell legyen a tűzvédelem és a katasztrófa-elhárítás területén is. Úgy vélte: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tárca és a helyi önkormányzatok közötti együttműködésre, mert természeti csapások esetén a lokális viszonyok ismeretében a vidéken élő szakemberek jobban tudják, mint fővárosi kollegáik, hogy mi a teendő.

Magas kockázati övezet

A politikus arra hívta fel a figyelmet: az itteni specialistáknak számos kihivással kell szembesülniük, ugyanis Románia az árvíz és földrengések szempontjából magas kockázati övezetnek számít, Bukarest például a második legveszélyeztetettebb főváros Lisszabon után. Bár a szaktárca az utóbbi években sok pénzt költött katasztrófa-elhárításra, a megyei szintű veszélyességi térképek még mindig nem készültek el, annak dacára, hogy egy 2002-es törvény értelmében 2004. decembere volt az erre a célra kijelölt végső határidő, közölte a miniszter, majd azt ajánlotta a jelenlevőknek: minél gyakrabban menjenek ki "a való életbe", s hasznosítsák az ott szerzett tapasztalatokat.

Üdvözlő beszédében Radu Tirle, a Bihar Megyei Tanács elnöke kiemelte: az általa vezetett önkormányzat különös hangsúlyt fektett a katasztrófa-elhárításra, például európai uniós pénzforrásokat pályázott meg különböző berendezéseknek a beszerzése céljából. Megitélésében a megye jelentős gazdasági fejlődésen megy keresztül, s ilyenkor még jobban figyelni kell arra, hogy minden, így a tűzvédelem és a természeti csapások elleni védekezés is a törvény betűje szerint történjék.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!