ERDON Helyi hírek

2008.04.04. 16:44

Ápolni a hagyományt, felkarolni az újat

<p>Szatmár megye - A Szatmári Német Kulturális Napok ünnepélyes megnyitójára április 10–én, csütörtökön délután 5 órai kezdettel kerül sor. A kultúrális napokon jelen lesz Roland Lohkamp őexcellenciája, a Német Köztársaság romániai nagykövete és Ovidiu Gant parlamenti képviselő is.</p>

A Német Demokrata Fórum Szatmár Megyei és városi szervezete képviselői április 4–én, pénteken sajtótájékoztatón ismertették az idei Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat részletes programját. Amint a szervezőktől megtudtuk, immár hetedik alkalommal rendezik meg a Szatmári Német Kultúrális Napokat. Az idei év mottója: Ápold a hagyományt, karold fel az újat.

 

Az április 10–13 között zajló rendezvénysorozat változatos német nyelvű programokat kínál mindenkinek. Kiállításokkal, kerekasztal megbeszéléssel, színházi előadásokkal, koncertekkel várnak minden érdeklődőt. A rendezvényeken a szervezők a hagyományok ápolására, ugyanakkor az új és modern kultúra felkarolása helyezik a hangsúlyt. A rendezvényeken találkozhatunk a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Doamna Stanca Líceumok tanulóival is. A rendezvénysorozat támogatói a stuttgarti székhelyű Külkapcsolatok Intézete (ifa), a Romániai Német Demokrata Fórum, a bukaresti Kultúrális és Kultuszminisztérium, cégek és magánszemélyek.

 

A Szatmári  Német Kulturális Napok ünnepi megnyitójára 2008 április 10–én, csütörtökön délután 5 órai kezdettel, a Német Ifjúsági Központ épületének Wendelin Fuhrmannról elnevezett termében kerül sor. Roland Lohkamp őexcellenciája, a Német Köztársaság nagykövete, Ovidiu Gant parlamenti képviselő is jelen lesz a megnyitón. Ezt követően a Collegium Suebicum nagykárólyi reneszánsz zenét előadó művészcsoport új CD bemutatójára, a szatmári svábokról nemrégiben forgatott film vetítésére, könyvbemutatóra, majd a Trend és hagyomány mottóval meghírdetett fotókiállítás nyerteseinek díjazására is sor kerül. Rövid szünet után a szatmári német fórum könyvtárának ünnepi felavatása következik.

 

Pénteken, április 11–én, 14 órai kezdettel kerekasztal–beszélgetésre kerül sor a Szatmár Megyei Múzeum nagytermében. Témája az Észak–Erdélyben élő német kisebbség jövője. A különböző munkacsoportok már kezdettől részt vesznek a rendezvény munkájában. A műhelymunkák tematikája: idegenvezetés, hip–hop tánc néptánccal ötvözve, zenei hagyományok és pop zene, dobolás, divat és népviselet, strudlisütés, csőszkúnyhó építése a szőlősben és egy gyermekünnep a Gemeinsam ifjúsági szervezet rendezésében. Ide 6 és 11 éves gyerekek jelentkezését várják, akik kipróbálhattják kreativtásukat a különböző témákörökben. A munkacsoportokat külföldi szakemberek irányítják, tevékénységüket április 11–én 5 órai kezdettel fogják kiértékelni a Dinu Lipatti Filharmonia előadótermében. 

 

Szombaton, április 12–én a Temesvári Állami Német Színház vendégszerepel az Északi Színházban. 12 órai kezdettel Hófehérke és a hét törpe mesejáték kerül színpadra, 16 órától pedig az ifjak és felnőttek részére A tűzarc (Marius von Mayenburg) című drámája tekinthető meg amely a felnőtté válásról, a családról és a tűzről szól. Este nyolc órakkor rock koncert kezdődik a G.M. Zamfirescu Kultúrházban. A koncerten a Knocks és az Asgard együttesek lépnek fel.

 

Vasárnap a Kálvária templomban 11 órától kezdődő szentmise zárja a Szatmári Német Kultúrális Napokat. Meghívottak között vannak más szatmári vallásfelekezetek és kissebbségek képviselői is. A szentmise után a szervezők a Kálvária templom udvarán megrendezett interkultúrális

 

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!