ERDON Helyi hírek

2008.04.18. 17:15

Megalakult a Batizi András Kultúrális Egyesület

<p>Szatmár megye&#160;- Batizon április 18–én, pénteken került aláírásra a Batizi András Kultúrális Egyesület alapító okirata. <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/batiz1.pdf"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>batiz1</B></A> [pdf - 229KB] | <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/batiz2.pdf"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>batiz2</B></A> [pdf - 274KB]&#160;| <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/batiz3.pdf"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>batiz3</B></A> [pdf - 237KB]&#160;| <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/batiz4.pdf"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>batiz4</B></A> [pdf - 262KB]&#160;| <A href="http://apps.erdon.ro/download/erdontipps/batiz5.pdf"><IMG height="10" src="http://www.erdon.ro/SysRes/Sites/ERDON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>batiz5</B></A> [pdf - 243KB]</p>

Batizon április 18–én, pénteken került aláírásra a Batizi András Kultúrális Egyesület alapító okirata. Az egyesület Batizi Andrásról, a falu szülöttéről kapta a nevét, akinek emléktábla örzi nevét a református templomban. A névadó 1510 körül született, az egykori nagybányai, ma a szatmári egyházmegyéhez tartozó Batizon. Mint énekszerző hozzájárult ahhoz, hogy a protestáns eszmék tanai énekben terjedjenek az egyszerű, írást és olvasást nem ismerő nép között. Az általa énekben elmondott hitbéli alapigazságokat mindenki megérthette, és az énekeket megtanulva maga is a terjesztőjévé vált. Az ő szerzeménye — a Szatmári Egyházmegyében már használatos és a Magyar Református Énekeskönyvben is megtalálható — a 379. pünkösdi ének is.

Célok, elképzelések

Az frissen aláírt okiratban olvasható az, hogy milyen céllal hozták létre, melyek azok a célkitűzések, amelyet szem előtt kell tartani: a már lassan feledésbe merülő helyi hagyományok felkutatása illetve ápolása; irodalmi–, ifjúsági és sportrendezvények megszervezése és lebonyolítása. Ezek mellett a tehetséges fiatalok felkarolását kiemelt feladatának tekinti az egyesület és azzal együtt, hogy nem szociális téren tevékenykedik az egyesület, a morális– és anyagi támogatás lehetőségét nem zárja ki tevékenységi palettájáról. „Egy működőképes egyesületet szeretnénk magunkénak tudni, ahová várjuk azokat a jelentkezőket, akik úgy gondolják, hogy munkájukkal segíteni szeretnék a fentebb felsorolt célok és elképzelések megvalósítását” — tudtuk meg Király Lajostól, a Batizi Református Egyházközség lelkipásztorától.

 

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!