ERDON Helyi hírek

2008.04.02. 17:10

Megalakulásának 15. éves évfordulóját ünnepelte a Pallas Akadémia Könyvkiadó

<p>Marosvásárhely - Telt házban vette kezdetét kedden a Pallas Akadémia könyvkiadó tizenöt évvel ezelőtti indulása alkalmából rendezett kétnapos ünnepségsorozat Csíkszeredában.</p>

Néhány könyvet maguk a szerzők ismertettek, vagy olvastak fel belőlük részleteket. Markó Béla, az RMDSZ elnöke nemcsak politikusként, hanem szerzőként volt jelen a megyeszékhely polgármesteri hivatalában szervezett ünnepi találkozón. „Ki lakik a kertünkben?” című meséskönyvét Kovács András Ferenc, költő mutatta be.

- Az erdélyi magyar közösség jövője elsősorban az értelmiség állapotán, közérzetén, akaratán, egy középosztály, egy intézményrendszer erősségén múlik. Az értelmiség függetlenségének, jólétének biztosítását valakinek vállalnia kell. Ezt vállalta, ehhez járult nagyban hozzá a Pallas Akadémia Könyvkiadó az elmúlt 15 évben – jelentette ki Markó Béla. Az RMDSZ elnöke a kultúra megtartó erejéről szólva, köszöntőjében úgy fogalmazott, azoknak volt igazuk, akik - akárcsak a Pallas Akadémia létrehozói – az értelmiség függetlenségének, jólétének érdekében, a kultúra továbbviteléért dolgoztak. -A történelem során sokszor tettünk szemrehányást az értelmiségnek, az íróknak, művészeknek, tanároknak, hogy miként vállalják egy közösség sorsának irányítását, de ritkán tesszük fel a kérdést, hogy eme értelmiség helyzetének rendezését, sorsának jó értelemben vett irányítását, ki és kik vállalták miközülünk. Mindazoknak, akik másfél évtizeddel ezelőtt úgy döntöttek, hogy ennek érdekében intézményt hoznak létre, azoknak igazuk volt – mutatott rá a költő-politikus.

A rendezvényen Kozma Mária, a Pallas Akadémia főszerkesztője ismertette a kiadó 2008-ban megjelent köteteit. Beszédet mondott Tőzsér József, a Könyvkiadó igazgatója, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Pomogáts Béla irodalomtörténész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!