ERDON Helyi hírek

2008.03.16. 13:23

Jubileumi PBMET-kötetet mutattak be

<p>Nagyvárad- Péntek délután a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság a Lorántffy Egyházi Központban mutatta be a Partiumi füzetek 50. köteteként megjelent Nagyvárad ipartörténete című kiadványát.</p>

A szervezők nevében Péter I. Zoltán helytörténész, újságíró köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, külön megemlítve Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő nevét, akinek nagy mértékben köszönhető, hogy az utóbbi években a Megyei Tanács pályáztatás útján támogatja a Partiumi füzeteket. A sorozat jubileumi 50. számának megjelenése apropóján Dukrét Géza szerkesztő, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke idézte fel az elmúlt évek témába vágó történéseit. Kiemelte: a sorozat célja a helytörténeti kutatásban fellelhető hatalmas fehér foltok eltüntetése, műemlékeink megismerése és védelme. Egyik fő kritérium, hogy az illető települések jól ismerői állítsák össze az anyagot, azok, akik belülről ismerik a vidéket, ott élnek és szívügyüknek tekintik közkinccsé tenni a történelmüket, szokásaikat. Munkájukhoz levéltári anyagokat is felhasználnak és az oral history eszközeivel is élnek. 1997-től napjainkig ötven kötet jelent meg a Partiumi füzet sorozatban, és hat kiadvány ezen kivül, de a helytörténethez kapcsolódóan. Eddig 14 falumonográfia, 11 műemlékvédelemmel foglalkozó, 13 történelmi jellegű, 5 nagy személyiségekről szó, 4 temető leíró és 3 iskolatörténeti kiadvány látott eddig napvilágot, 4 már nyomdai fázisban található és 10 előkészületben van.

Méltó a jubileumhoz

A legutóbb megjelent Nagyvárad ipartörténete című kötetet dr. Fleisz János történész ismertette. Úgy vélte: méltó megünneplése az ötvenedik jubileumnak, hogy tizenhárom szerző járult hozzá a könyv anyagának az összeállításához (Benedek Klára, Béres-Ranyák Katalin, Coroiu Nicolae, Dukrét Géza, HevesiSándor, Hochhauser Ronald, Kelemen Emőke, Makai Zoltán, Nagy István, Pásztai Ottó, Péter I. Zoltán, Szél Sándor, Vesselényi Tibor Gyula). Fontos, hogy megírták a város ipartörténetével kapcsolatos tanulmányaikat, mert néhány évtized múlva már nem lesz aki megtegye helyettük, ezért a kiadvány "felbecsülhetetlen értékű forrásanyag". A történész ezt követően részletesebben, fejezetekre lebontva mutatta be a Nagyvárad ipartöténetének alakulását összefüggéseiben taglaló könyvet. Aláhúzta: a kötetet méltán lehet ajánlani mindazok számára, akiket érdekel Nagyvárad gazdasága és története, különösképpen azért, mert az ipartörténet is hagyományaink, örökségünk része és ezért kötelességünk ápolni, megtartani. A rendezvény a szerzők dedikálásával zárult.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!