ERDON Helyi hírek

2008.03.27. 08:06

Emléktábla Wass Albertnek

<p>Maros megye – Emléktáblát állítanak szombaton Wass Albert kedvenc pihenőhelyén, a Szalárd-völgy egyik forrásánál.</p>

Az író születésének 100-ik, halálának 10-ik évfordulója alkalmával „Wass Albert forrás” felirattal állítanak emléktáblát annál a Szalárd-völgyi forrásnál mely kedvenc pihenőhelye volt Wass-nak. Az eseményen részt vesznek az emléktábla állító magyarországi helységek, Baja, Szarvas, Bonyhád polgármesterei, Wass Albert felvidéki, ausztriai barátai, pártolói valamint Koltay Gábor, az íróról készült dokumentumfilm rendezője. Előző ígéretének ellenére, obiektív okok miatt nem tud részt venni az avatáson az író kisebbik fia Wass Endre. Az eseményre meghívást intéztek Lokodi Edit megyei tanácselnöknek is.

Wass Albertet 1946 márciusában háborús bűnösnek találta és halálra ítélte a kolozsvári Népbíróság. Perének újra felvételét, mely egyben tisztázhatta volna az író ellen felhozott vádakat, 2008 március 11-én elutasította a kolozsvári Fellebbviteli Bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!