ERDON Egészség

2018.06.27. 18:31

Adományok az onkológiának

Szerda délben a városi kórház gyermekonkológia részlegén a Nagyváradi Xterra Sportklub képviselői adományokat adtak át egy jótékonysági akció eredményeként.

Szerda délben a városi kórház gyermekonkológia részlegén a Nagyváradi Xterra Sportklub képviselői adományokat adtak át egy jótékonysági akció eredményeként.Tavaly decemberben az egyik hétvégén a Lotus Centerben folyamatosan futottak és kerékpároztak péntek estétől szombat estig a 24 óra egy mosolyért elnevezésű jótékonysági akció résztvevői, melyet 2013-ban szerveztek meg először az Xterra Sportklub vezetői azzal a céllal, hogy a nagyváradi dr. Gavril Curteanu Városi Kórház gyermekonkológia részlegének gyűjtsenek. A 2017-ben összegyűlt adományokat tegnap délben adták át dr. Cristian Sava osztályvezető főorvosnak és dr. Călin Barabașnak, a gondozásért felelős igazgatónak.

Szokolszky István atléta, ultratriatlonista, triatlonedző lapunknak azt nyilatkozta: ez alkalommal megint négy darab gyógyszeradagolót hoztak, melyek citosztatikumot adagoló, nagyon érzékeny berendezések. Az egyik partnerük, a Fidelitas cég jóvoltából pedig egy teljes légkondicionáló berendezést kap az egyik kórterem. Mint mondta, 28 ezer lejt sikerült összegyűjteniük, ebből vásárolták a négy adagolót, illetve az összes ehhez tartozó alkatrészt és fogyóeszközt. Megjegyezte: szerencsére a kezdeményezésük egyre népszerűbb, olyannyira, hogy úgymond a hétköznapi emberek is egyre inkább adakoznak, illetve a sporttársaik a váradiak ötletéből kiindulva a saját városaikban is elkezdenek szervezni hasonlókat, így idén decemberben várhatóan Besztercén, Kolozsváron és Brassóban is lemásolják jóhiszeműen majd az akciót.

Drágák

Dr. Ritli László ny. gyermekonkológus főorvostól, aki a kezdeteknél is ott volt, megtudtuk: a készülékek a gyógyszerek bevitelét segítik elő, mégpedig olyan szinten, hogy egy nagyon kicsi mennyiségű gyógyszert hosszú időn keresztül adagolnak, amire más technikai lehetőség nincs. Szinte mikroliter szinten tudják szabályozni a gyógyszerek bevitelét. Azért van ezekre nagy szükség, mert a gyógyszerek helyes használata feltétele annak, hogy a betegek gyógyításában sikereket érjenek el. Ezek a berendezések azonban általában nagyon drágák, a kórházak nem tudják megengedni maguknak a beszerzésüket, illetve nagyon hamar tönkre is mennek, kényesek a különböző külső tényezőkre.

A Városi Kórház II. gyermekosztályának ezen részlegén jelenleg három gyermeket ápolnak, de a számuk váltakozó, a múlt héten például 8-10-en voltak. Akkor kerülnek ide, miután diagnosztizálják a betegséget, és vannak olyan részei a kezelésnek, amelyeket csak itt lehet elvégezni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!