ERDON Bulvár

2010.12.29. 11:31

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ - Híres halottak

<p>A 2010-es évben számos híresség vesztette életét világszerte.</p>

Január 4-én vesztette életét JAMAGUCSI CUTOMI, aki túlélte a második világháborúban Japánra dobott mindkét atombomba pusztítását. A 93 éves japán férfi gyomorrákkal küzdött.

Január 12-én halt meg az utolsó tagja is annak a csoportnak, amely Anne Frank zsidó kislány családját bújtatta a II. világháború idején. MIEP GIES 100 éves volt. Az asszony rejtette el Anne Frank naplóját, miután a Gestapo felfedezte amszterdami rejtekhelyüket.

59 éves korában, január 14-én hunyt el TEDDY PENDERGRASS. A legendás amerikai soulénekes azzal lett híres, hogy a hetvenes években, első fekete énekesként öt egymást követő lemeze lett platinalemez az Egyesült Államokban. Az énekes rákos volt, és egy philadelphiai kórházban hunyt el.

ERICH SEGAL, a Love Story című könyv szerzője és azonos című film forgatókönyvírója január 17-én vesztette életét. Segal 25 éve szenvedett Parkinson-kórban, 72 évet élt, halálát szívinfarktus okozta.

JEAN SIMMONS brit színésznő január 23-án, 80 éves korában vesztette életét kaliforniai otthonában. Halálát tüdőrák okozta. Simmons pályafutása alatt elnyert egy Emmy-díjat és két Oscar-díjra is jelölték. Első nagy sikerét a filmvásznon Laurence Olivier oldalán aratta az 1948-ban készült Hamletben.

Január 28-án, életének 91.évévben elhunyt JEROME DAVID SALINGER, az egyik legismertebb amerikai író. Salinger az 1951-ben írt Zabhegyezővel iskolát és kultuszt teremtett. 1965-os válása óta azonban semmit nem publikált, nem tudni, miért. A rejtélyt fokozta, hogy Salinger 1980 óta kerülte a sajtót.

Február 3-án elhunyt REGINA FŐHERCEGNÉ, Habsburg Ottó felesége. A szívpanaszokkal küzdő főhercegné a bajorországi Pöcking városában érte a halál, 85 éves korában.

Február 11-én öngyilkos lett londoni otthonában ALEXANDER MCQUEEN. A brit divattervező 40 éves volt. McQueen 1991-ben futott be a divatvilágba, miután elvégezte a londoni St Martin Művészeti Főiskolát. Négyszer választották az év divattervezőjévé.

A vancouveri téli olimpiai játékok nyitónapján, február 12-én bukott az edzésen és belehalt a sérüléseibe NODAR KUMARITASVILI. A 21 éves grúz szánkóversenyző 145 kilométer per órás sebességgel vesztette el uralmát szánkója felett. Már a helyszínen újra kellett éleszteni, majd azonnal kórházba vitték, de nem tudták megmenteni az életét.

85 éves korában, február 20-án hunyt el Baltimore-ban ALEXANDER HAIG, a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan külügyminisztere. Haig Richard Nixon és Gerald Ford elnökök nemzetbiztonsági tanácsadója is volt. Katonai karrierjében 1974 és 79 között ért a csúcsra, amikor a NATO európai haderejének főparancsnokává nevezték ki.

Március elsején holtan találták londoni otthonában KRISTIAN DIGBY-t. A 32 éves brit rendezőt és tévés műsorvezető halálának körülményei nem ismertek, ám médiabeszámolók szerint szexuális játék közben vesztette életét. Digby 1997-ben BAFTA-díjat kapott "A csalás szavai" című filmjéért.

COREY HAIM kábítószer-túladagolás miatt vesztette életét március 11-én Los Angelesben. A 80-as évek egyik legismertebb amerikai tinisztárja 38 éves volt. A kanadai születésű Haim olyan filmekben játszott, mint Az elveszett fiúk, az Álom, édes álom vagy A dupla nullás kölyök.

Március 15-én meghalt PETER GRAVES, a Magyarországon is népszerű Szupercsoport című tévésorozat sztárja. A 83 éves színész szívrohamot kapott Los Angeles-i házának kapujában. Graves-t a legtöbben a sorozatból ismerték, de szerepelt az 1980-ban készült katasztrófafilm-paródiában, az Airplane-ben is.

92 éves korában, április 3-án elhunyt JOHN FORSYTHE, a nyolcvanas évek népszerű amerikai sorozatának, a Dinasztiának a főszereplője. Hatvan éve tartó karrierje során többször jelölték Emmy-díjra és két alkalommal kapott Arany Glóbuszt.

Április 6-án hunyt el CORIN REDGRAVE, a világhírű brit színészdinasztia legidősebb tagja. A 70 éves színész színházban, filmekben és tévésorozatok is szerepelt. A neve a fiatalok számára a Négy esküvő és egy temetés című film miatt a legemlékezetesebb.

MALCOLM MCLAREN, a Sex Pistols nevű angol punkegyüttes egykori menedzsere április 8-án, 64 éves korában vesztette életét. McLaren vezető figurája volt a hetvenes évek punk-rock világának: a Sex Pistols mellett menedzselte a New York Dolls és a Bow Wow Wow együtteseket is.

Április 10-én pár száz méterre a szmolenszki repülőtértől lezuhant a lengyel elnököt szállító repülőgép. LECH KACZYNSKI és felesége, valamint a gépen utazó vezérkari főnök, külügyminiszter-helyettes és jegybank elnök azonnal életét vesztette. Az államfő és kísérete a katyini mészárlás hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen vett volna részt Oroszországban. Lech Kaczynski testvérével, Jaroslaw-val együtt 2001-ben alapította meg a jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság nevű pártot. 2002-ben Varsó polgármesterének választották, és 2005 végén lett Lengyelország elnöke.

89 éves korában, április 21-én meghalt JUAN ANTONIO SAMARANCH, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke. A sportdiplomatát a NOB 1980-as moszkvai ülésszakán választották meg elnöknek, tisztségét 2001-ig töltötte be. Samaranch elnöksége alatt az olimpiai játékok gazdaságosak lettek a televíziós jogdíjak és a szponzori pénzek miatt. Visszavonulása után megkapta az örökös tiszteletbeli NOB-elnök címet.

Április 29-én, 90 éves elhunyt FURIO SCARPELLI olasz származású filmes, aki egyebek mellett A jó, a rossz és a csúf forgatókönyvét írta. Scarpelli legtöbbször Agenore Incrocci-val dolgozott együtt, és 1949 óta több mint 140 film készítésében vett részt. A forgatókönyvírót legutóbb 1996-ban jelölték Oscar-díjra, a Neruda postása című filmért.

Május 2-án vesztette életét JEAN-LOUIS DUMAS, a luxuscikkeket forgalmazó francia Hermes divatház egykori elnöke. Dumas ősei 1837-ben alapították a céget, amely azóta az egyik legnagyobb lett Franciaországban. A betegeskedő Dumas 2006 januárjában adta át a vállalat irányítását.

58 éves korában, május 6-án elhunyt a nigériai államfő, UMARU YAR ADUA. A hosszú ideje betegeskedő elnök tavaly november óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A legnépesebb afrikai ország elnökét több mint három hónapon keresztül egy szaúd-arábiai klinikán kezelték, végül február végén tért haza Nigériába.

Május 17-én, 67 éves korában meghalt RONNIE JAMES DIO, a Black Sabbath heavy metal együttes énekese. Diót a 70-es évek közepén a Deep Purple gitárosa, Ritchie Balckmore kereste meg, hogy énekeljen új együttesében, a Rainbow-ban. 1979-ben vette át Ozzy Osborne helyét a Black Sabbath metálzenekarban, a 80-as években pedig Dio néven alapított zenekart.

Egy Utah-állambeli kórházban érte a halál május 29-én GARY COLEMAN-t. A színész halálát agyvérzés okozta. Coleman a Diff rent Strokes című vígjáték-sorozat egyik főszereplőjeként lett ismert. Akkoriban ő volt a legjobban fizetett gyereksztár, epizódonként csaknem 100 ezer dollárt keresett. A színész azonban a tévészerep sikere ellenére az elmúlt években pénzügyi gondokkal küzdött és soha nem tudott visszatérni a reflektorfénybe.

Szintén május 29-én, 74 éves korában hunyt el kaliforniai otthonában DENNIS HOPPER. A színész-rendezőnek prosztatarákja volt. Hopper olyan hollywoodi legendákkal dolgozott együtt, mint James Dean, vagy Francis Ford Coppola. Leginkább az 1969-es Szelíd Motorosokból ismert: ennek a kultuszfilmnek ő volt a forgatókönyvírója és a rendezője is.

Június 3-án, 76 éves halt meg RUE MCCLANAHAN, akit a tévénézők világszerte az Öreglányok című népszerű sorozat férfifaló Blanche Devereaux-jaként ismertek. A színésznő halálát szívroham okozta. McClanahan karrierje 1957-ben indult egy színházban, majd többször jelent meg tévésorozatokban, amelyek csúcspontja volt az Öreglányok.

A brit gasztronómia keresztapjaként tisztelt RÓNAY EGON magyar ételkritikust június 12-én érte a halál, Az 1946 óta Nagy-Britanniában élő kritikus 94 éves volt. Rónay 1957-ben jelentette meg első étteremkalauzát, majd a következő évtizedekben rendszeresen bemutatta az Egon Ronay Guide-ot.

Június 18-án hunyt el JOSÉ SARAMAGO. Az irodalmi Nobel-díjas portugál író 87 évesen vesztette életét Lanzarote-ben. Saramago az ötvenes években kezdett írni és a hetvenes évektől kezdve jelentette meg műveit. Legismertebb regénye, a Vakság 1995-ben jelent meg. Munkásságát 1998-ban Nobel-díjjal ismerték el.

Július 10-én meggyilkolták BASTERNÁK LÁSZLÓT, a Magyar Koalíció Pártja egyik politikusát. Basternákot saját házának közelében lőtte fejbe egy sörétes puskával az ismeretlen elkövető. A politikus korábban Ógyalla polgármestere volt, majd a város főellenőrének posztját töltötte be. Az MKP komáromi járási elnöke, megyei képviselő volt, a párt listáján is szerepelt.

ALAIN CORNEAU augusztus 30-án vesztette életét egy párizsi kórházban. Franciaország egyik legismertebb filmrendezője 67 éves volt. A producerként és forgatókönyvíróként is ismert Corneau legnagyobb szakmai sikerét a Minden reggel című történelmi dráma hozta meg, amely több César-díjat is nyert.

Augusztus 31-én, hosszan tartó betegség után hunyt el LAURENT FIGNON, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kétszeres győztese. Az ötvenéves sportoló halálát daganatos megbetegedés okozta. Fignon 1983-ban és 1984-ben nyerte meg a sportág legrangosabb viadalát, az 1989-es versenyen pedig 8 másodperccel maradt le az amerikai Greg LeMond mögött.

Életének 80. évében, szeptember 12-én elhunyt a francia filmrendező és színész, CLAUDE CHABROL, aki Francois Truffault-tal, Jean-Luc Godarddal és Éric Rohmerrel a francia új hullám ikonikus filmrendezője volt. 1958-as első nagyjátékfilmje, A szép Serge indította el az új hullámot. A hetvenes években ő fedezte fel Isabelle Huppertet. Utolsó filmjében, a Bellamy-ban Gerard Depardieu játszotta a főszerepet.

Szeptember 28-án, 100 éves korában meghalt GLORIA STUART, aki James Cameron Titanic című, sokszoros Oscar-díjas filmjében játszotta az idős Rose-t. Az 1997-es filmben nyújtott alakításáért őt is jelölték Oscarra, a díjat azonban nem kapta meg. Stuart az 1930-as években tűnt fel filmekben, az 1940-es évek elején azonban festeni kezdett, amivel sikereket is elért. Végül az 1970-es években tért vissza a filmezéshez: akkor tévéfilmekben kapott szerepeket.

TONY CURTIS szeptember 30-án hunyt el Las Vegas közelében található otthonában. Hollywood aranykorszakának nagynevű színésze 85 éves volt, halálát szívleállás okozta. Curtis első komoly sikerét a Siker édes illata című filmben nyújtott alakításával érte el 1957-ben, majd az egy évvel később készített A megbilincseltek című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Legnagyobb közönségsikerét a Van, aki forrón szereti című Billy Wilder vígjátékban érte el. Hatvan évtizedig tartó karrierje alatt több mint 120 filmben szerepelt.

Október 10-én, az amszterdami reptéren halt meg SOLOMON BURKE amerikai soul-énekes. A 70 éves zenész Hollandiában lépett volna föl, ám életét vesztette, miután leszállt a Los Angelesből érkező gépe. A soul királyának is nevezett Burke első lemeze a hatvanas évek elején jelent meg. Pályája során számos világsikert aratott dalt írt. Legkedveltebb számai az Everybody Needs Somebody to Love, és a Cry To Me. Burke 2003-ban Grammy-díjat kapott.

Október 11-én, 83 éves korában elhunyt a XX. század egyik legnagyobb operaénekese, JOAN SUTHERLAND. Az egykor csodált szoprán az 1940-es évek végén debütált Ausztráliában, majd a következő évtizedben az európai operaszínpadokat is meghódította. Sutherland 1979-ben brit lovagi címet kapott a királynőtől.

59 éves korában, október 25-én londoni otthonában elhunyt GREGORY ISAACS jamaikai származású reggae-énekes. Halálát tüdőrák okozta. Isaacs csaknem 500 nagylemezt készített, és olyan legendákkal dolgozott, mint Lee Scratch Perry vagy King Tubby. Legismertebb dala az 1982-es Night Nurse volt, amit Bob Marley stúdiójában vették fel Kingstonban. Utolsó albumát 2008-ban készítette el.

Október 27-én, 60 éves korában szívrohamban meghalt NESTOR KIRCHNER, a jelenlegi argentin államfő férje, hivatali elődje. A politikus 2003 májusa és 2007 decembere között volt a dél-amerikai ország államfője, majd hivatalát a választásokon győztes felesége, Christina Fernández de Kirchner vette át.

November 3-án, életének 72. évében elhunyt VIKTOR CSERNOMIRGYIN, Oroszország egykori miniszterelnöke. A szovjet birodalom összeomlása utáni évtized meghatározó alakja 1992 és 1998 között töltötte be a kormányfői posztot. Csernomirgyin halálának okát nem hozta nyilvánosságra a Kreml, ám az orosz beszámolók szerint a politikus egy ideje már betegeskedett.

November 11-én hunyt el DINO DE LAURENTIIS olasz filmproducer, aki 1956-ban Oscar-díjat kapott az Országúton című filmért. Federico Fellini filmjei mellett az ő nevéhez fűződik a Robert Redford főszereplésével készült Keselyű három napja és az első Hannibal Lecter-film, az Embervadász is. De Laurentiis nevét a legendás King Kong film 1976-os feldolgozása után ismerte meg a világ és több Stephen King regényt megfilmesített.

84 éves korában, november 29-én életét vesztette LESLIE NIELSEN. A kanadai születésű színész-humorista floridai otthona közelében egy kórházban hunyt el. Nielsen a Csupasz pisztoly-trilógia Frank Drebin hadnagyaként vált ismertté, és ő játszotta Dr. Rumacket az Airplane című filmben. Noha pályája során rengeteg műfajban megmutatta magát, a legismertebb alakításai vígjátékokhoz köthetők.

November 30-án, 87 éves korában hunyt el IRVIN KERSHNER, A birodalom visszavág című film rendezője. Kershnert azonban nemcsak Star Wars trilógia második része miatt ismerték a filmrajongók. Ő rendezte egyebek mellett a Sean Connery főszereplésével készült Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmet, valamint a Robotzsaru 2-t is.

December 3-án, 89 éves krában hunyt el a neutronbomba atyja, SAMUEL COHEN. A feltaláló részese volt az atombomba kidolgozását célzó Manhattan-projektnek is, a neutronbomba koncepcióját pedig az ötvenes évek elején dolgozta ki. A nevéhez fűződő fegyver célja az volt, hogy az embereket úgy ölje meg, hogy a fizikai környezet a lehető legépebb módon megmaradjon.

69 éves korában, december 14-én vesztette életét egy washingtoni kórházban RICHARD HOLBROOKE. Az amerikai diplomatának elévülhetetlen szerepe volt a boszniai háborút lezáró, 1995-ös daytoni béke létrehozásában, az utóbbi időben pedig az amerikai elnök Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja volt. Richard Holbrooke-nak magyar kapcsolatai is voltak: 1995-ben vette feleségül a magyar származású Kati Marton írónőt.

Szintén december 14, 67 éves korában hunyt el a világhírű, spanyol flamenco énekes ENRIQUE MORENTE. Az énekes első albumát 25 évesen, 1967-ben adta ki, majd további 19-et jelentetett meg élete folyamán. Sokan úgy tartották, hogy Morente volt az, akinek sikerült modernizálnia a flamencót.

BLAKE EDWARDS december 16-án, 88 éves korában vesztette életét. Az Oscar-díjas filmrendező a Peter Sellers főszereplésével készült eredeti Rózsaszín párduc-sorozattal lett világhírű. Edwards színészlegendák sorával dolgozott együtt, filmjeiben játszott Audrey Hepburn, Cary Grant, Tony Curtis és Jack Lemmon is. A rendező 2004-ben életművéért kapta meg az Oscart.

December 27-én holtan találták pasadenai otthonában TEENA MARIE amerikai R&B énekesnőt. Az 54 éves korában elhunyt zenész legnagyobb slágereit a nyolcvanas években adta elő: közülük az I Need Your Lovin és a Lovergirl voltak a legismertebbek. Halálának pontos okát egyelőre nem közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!