ERDON Bulvár

2010.04.16. 16:47

VULKÁNI HAMU: A legnagyobb leállás a légiközlekedésben a második világháború óta

<p>A második világháború vége óta nem volt akkora leállás az európai légiközlekedésben, mint pénteken az izlandi vulkán hamufelhője miatt.- közölte az AFP. A francia hírügynökség. jelentése szerint az egyre nagyobb légtér zárlat miatt becslések szerint több ezer repülőjárat, és több tízezer utas maradt a földön.</p>

Vulkanológusok és meteorológusok szerint napikig eltarthat, mire az atmoszféra kitisztul az Izland déli részén lévő Eyjafjallajokull nevű tűzhányó kitörése miatt. Számos európai ország légügyi hatósága azt közölte pénteken, hogy a légtér-zárlatot vasárnapig nem tervezik feloldani. A vulkánból feltörő gáz és hamu nagy magasságban terjed szét az atlanti térségtől az orosz fővárosig, az Északi-sarki régiótól Ausztria és Bulgária, illetve Európai déli része felé.

A vulkáni hamu és gázok terjedése nem csak az európai, hanem az egész világ légiközlekedését befolyásolja a repülési kapcsolatok következtében. Tízezrek rekedtek a reptereken emiatt. Európa három legnagyobb reptere, a londoni Heathrow, a párizsi Charles de Gaulle és a frankfurti teljesen bezárt, mivel a hamufelhő veszélyt jelent a repülőgépek hajtóműveire és lehetetlenné teszi a pilóták számára a megfelelő látási viszonyokat.

Az európai légi irányítási szervezet, az Eurocontrol azt közölte, hogy az érintett országokban a pénteki menetrendben tervezett 28 ezer járatból 11 ezer indult el csak, míg az Észak-Amerikába tervezett 600 járatnak a felét törölték pénteken. Csütörtökön már hatezer Európába tartó és Európán belül járatot függesztettek fel.

Lezárta légterét pénteken, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Szlovákia. Pénteken délután Románia döntött úgy, hogy az ország északnyugati légterét zárja le szombattól, de az helyzettől függően lezárhatják a légtér további részét is.

Bulgária, Finnország, Franciaország, Németország, Oroszország és Spanyolország még nem döntött a légtér-zárlat mellett, de komoly fennakadásokkal küszködnek. Svédország, Írország és Norvégia ellenben részlegesen megnyitotta légterét, mivel a hamufelhő távolodni látszik.
.
"Az előrejelzések szerint kelet, délkelet irányban mozog a hamu, aminek hatása az elkövetkező legalább 24 órában megmarad."- közölte Eurocontrol. Több európai ország légügyi hatóságai azt ígérték, hogy pénteken, illetve a nap folyamán felülvizsgálják a korlátozó intézkedéseket az időjárási helyzettől függően. Finnország ellenben úgy döntött, hogy vasárnapig egyetlen kereskedelmi járat sem jöhet vagy indulhat.

Lengyelországban először felmerült, hogy elhalasztják a zárlat miatt Lech Kaczysnki államfő és felesége vasárnapi temetését, mivel a temetésre érkező külföldi vendégek nagy része, például az amerikai és az orosz elnök gépe a krakkói repülőtéren szállna le. A reptér azonban nem fogad jelenleg, és egyelőre nem tudni, hogy miként érkeznek meg a vendégek, amennyiben ez így is marad. A lengyel elnöki hivatal vezetője ugyanis azt közölte pénteken, hogy Kaczysnki családja ragaszkodik a vasárnapi krakkói temetéshez.

Más államfőket is érint a légterek zárlata. Anibal Cavaco Silva, portugál elnök a prágai repülőtéren rekedt, a spanyol uralkodó pár pedig nem tudott elutazni a dán királynő, Margit 70-ik születésnapjára szervezett ünnepségre.

A brit légügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy Észak-Írország és Skócia egyes részein engedélyezik a repülést, de megtiltják péntek éjfélig azoknak a repülőknek a mozgását, amelyek nem vészhelyzet miatt szállnának fel. Mindez kedvez az Eurostar-nak, vagyis a szigetországot a kontinenssel összekötő részben tengeralatti vasútnak. A társaság azt közölte, hogy utasok ezrei rohanták meg őket, hogy jegyet szerezzenek a London-Párizs vonatokra. Az Eurostar bejelentése szerint három mentesítő járatot állítanak forgalomban a rendkívüli igény miatt. Hasonló ugrásszerű jegyigény van a balti komp-közlekedésben is. "Öt és félezer fontot fizettem a repülőútért, hogy visszajussak az ausztráliai Adelaide-ba Hongkongon át, de most nem számít, hogy milyen osztályon repülhetnék, és rengetegen így vannak ezzel."- mondta egy 36 éves nő, aki a csütörtök éjszakát a Heathrow-n töltötte.

Az amszterdami Schiphol repülőtéren ágyakkal és ételekkel, innivalókkal siettek a több mint kétezer, földön rekedt utas segítségére. A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren az utasok padokon és a földön aludtak, Brüsszelben több mint 200 bangladesi már a második napját töltötte pénteken a belga főváros repterén, ráadásul nincs vízumuk, hogy távozhassanak.

Jelenleg nem jelent egészségügyi kockázatot az izlandi vulkánból feltörő gáz és hamu. - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Genfben. "Folyamatosan foglalkozunk a helyzettel."- mondta Daniel Epstein. Közlése szerint a hamufelhő az atmoszféra felső rétegét teríti be, és csak akkor jelentene veszélyt az emberek egészségére, ha elkezdene a talajszint felé ülepedni. Vulkanológusok szerint a hamufelhő nyolc-tízezer méteres magasságban vonul.

Az elmúlt 20 évben egyébként 80 olyan esetet jegyeztek fel, amikor a légiközlekedést vulkánkitörés akadályozta. Két esetben csaknem baleset is történt. Mindkét gép Boeing 747-es volt, és összesen 500 voltak a két gép fedélzetén. Két óriásgépen kívül 20 más repülőben keletkeztek károk a hamufelhő miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!