ERDON Bulvár

2010.03.17. 12:20

Amerikai illetékes szerint Kim Dzsong Il 3 éven belül meghalhat

<p>Kim Dzsong Il észak-koreai vezető három éven belül meghalhat - ezt közölte a múlt hónapban Szöulban Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese egy dél-koreai lap szerint.</p>

A Csoszun Ilbo című újság szerdai számában azt írta, hogy Campbell egy zárt ajtók mögötti összejövetelen   - az amerikaiak rendelkezésére álló orvosi információk alapján - azt mondta hallgatóságának: ő kételkedik abban, hogy a most 68 éves észak-koreai vezető még 2013 után is életben lesz.

A szöuli lap már tavaly is arról cikkezett, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egészségi állapota romlik, ezért fel kell gyorsítani a hatalomátadás folyamatát. Az észak-koreai vezető a híresztelések szerint 2008-ban agyvérzésen esett át, s bár ezt észak-koreai hivatalos források mindig is hevesen tagadták, az kétségtelen, hogy az elmúlt évben jóval ritkábban jelent meg a különböző nyilvános eseményeken. Kim Dzsong Il egészségi állapota már csak azért is érdekli a külföldi megfigyelőket, mert félő, hogy hirtelen halála instabilitáshoz és hatalmi harcokhoz vezethetne az atomfegyverrel rendelkező ázsiai kommunista országban.

Az észak-koreai vezetőnek három fia van, de eddig egyiküket sem nevezte meg nyilvánosan utódjaként. Azonban a híresztelések szerint a legkisebb fiú, Kim Dzsong Un léphet majd apja örökébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!