ERDON Bulvár

2008.11.11. 13:33

Meghalt Tito merénylője

<p>Keddre virradó éjszaka belgrádi lakásában 76 éves korában elhunyt Nikola Kavaja, a volt Jugoszlávia első számú közellensége, ismert nacionalista disszidens, aki négyszer kísérelte meg megölni Josip Broz Titót, az akkori szocialista szövetségi köztársaság elnökét.</p>

Barátai és elvbarátai legnagyobb hazafinak, a szerbség oltalmazójának és antikommunistának tartották. Ez utóbbit ellenségei is elismerték. A jugoszláv állami és pártvezető likvidálása céljából az Egyesült Államokban elrabolt egy Boeing 727-es repülőt is, amellyel saját bevallása szerint az volt a célja, hogy nekivezesse a Jugoszláv Kommunista Szövetség Központi Bizottsága újbelgrádi üvegpalotájának, hogy egyszerre sok kommunistát meggyilkolhasson. Ám menetközben meggondolta magát, és a repülő utasait szabadon bocsátotta ő maga pedig az elrabolt géppel Írországba repült. Dublin azonban kiadta az Egyesült Államoknak. A férfit a géprablás miatt Amerikában 1979-ben börtönbüntetésre ítélték. Kavaja 18 évet ült. 1997-ben szabadult feltételesen.

Ezt követően hazatért Szerbiába. Az 1993-ban, Zorán Djindjics meggyilkolását követően indított Szablya fedőnevű rendőrségi hadművelet során őt is, mint sok más gyanús személyt, letartóztatták. Nikola Kavajáról dokumentumfilmet is készítettek. A Nikola Kavaja - a Titóvadász című alkotást az edinburgh-i fesztiválon mutatták be. Ő alapította egyébként a Haza Szerb Felszabadítási Mozgalmat Amerikában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!