ERDON Bulvár

2008.10.01. 12:07

Multimédiás honlap Mátyás királyról

<p>A magyar népmese napján, szeptember 30-án mutatták be az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új, multimédiás honlapját, mely elsősorban meséken keresztül ismerteti meg Hunyadi Mátyás alakját a látogatókkal.</p>

A matyasmesek.oszk.hu weboldalon szépirodalmi bibliográfia, történelmi tanulmány, galériák, olvasható és hangzó mesék is helyet kaptak - közölte a honlap keddi bemutatóján az OSZK irodalmi szerkesztője, Sudár Annamária. A honlap csaknem 200, Kríza Ildikó és Kóka Rozália által gyűjtött, Mátyásról szóló mesét, valamint 40 egyéb szöveget tartalmaz, köztük Galeotto Marzio, a reneszánsz király történetírójának szövegeit. A mesék egy részéhez hanganyag is készült: Helyey László színművésszel 109 mese felvételét rögzítették, a Magyar Katolikus Rádióval együttműködésben.

A Galéria menüpont alatt Jankovics Marcell illusztrációi, az uralkodó történelmi ábrázolásai, valamint a Mesék Mátyás királyról című mesemondó versenyhez készített képek találhatóak. Mint Jankovics Marcell, a matyasmesek.oszk.hu illusztrátora beszámolt róla, a honlapon látható képek a Mesék Mátyás királyról című, tizenöt éve kiadott kötetben jelentek meg először. Monok István, az intézmény főigazgatója elmondta, alapvető feladatuknak érzik, hogy sokféle módon mutassák be könyvállományukat, azokat a ritkaságokat is, amelyek csak néhány kutató számára hozzáférhetőek. Bánkeszi Katalin, az OSZK címzetes igazgatójának tájékoztatása szerint a könyvtárban "új szelek is fújnak": a közelmúltban alakult meg az Elektronikus Dokumentációs Központ, ami az egész intézményben felgyorsította a digitalizálási folyamatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!