Kolozsvári derbi Gyulafehérváron

<p>Érdekes fordulatot vett a kolozsvári labdarúgó–rangadó. Amellett, hogy a kincses város két élvonalbeli együttese Gyulafehérváron játssza majd az I. Liga 9. fordulójának nyitómérkőzését, idén az a csapat számít az összecsapás favoritjának, amely az elmúlt években másodhegedűsként nézte a másik diadalait.</p>

A mérkőzést azért kell a „nagy egyesülés” városában rendezzék, mivel az „egyetemisták” kolozsvári stadionját, a Ion Moinát lebontották, helyette új, korszerű arénát építenek. Ezért, az élvonalban egy év kihagyás után visszatérő Kolozsvári U Gyulafehérváron fogadja vendégeit. Így a kétszeres bajnok Kolozsvári CFR is a szó szoros értelmében idegenben játszik. Mindezek ellenére több ezer kolozsvárit várnak a 95 kilométerre fekvő Gyulafehérvárra, ezért a Fehér és Kolozs megyei rendfenntartók is rendhagyó módon készülnek a meccsre. 300 csendőr lesz jelen a stadionnál, a Kolozsvár – Gyulafehérvár közötti utakon (és a vonaton is) a rendőrök fokozott ellenőrzéseket fognak végezni, Tordán pedig egy csendőralakulat áll majd készenlétben.
Visszatérve a két együttes idei élvonalbeli szereplésére, olyan helyzet alakult ki a tabellán, amiről már évtizedek óta „álmodtak” az U szurkolói: felülről nézzék a CFR „vajúdását”. A címvédők nem találják régi énjüket, az elmúlt nyolc bajnokiból ugyanis csak kettőt tudtak megnyerni, két meccs döntetlennel zárult, a többi találkozót pedig elvesztették. A táblázat 14. helyén állnak, és egy pénteki (újabb) verség után már kiesőhelyre csúszik vissza a Bajnokok Ligájában szereplő bajnokcsapat. Ezzel szemben az „egyetemisták” a tabella 7. pozícióját foglalják el. Másrészt, a 2007/08–as idényben a CFR úgy gyűjtötte be a bajnoki címet, hogy a pontvadászat utolsó mérkőzésén 1–0 arányban győzött a Ion Moinán. A „vasutasok” bajnokok lettek, az U pedig búcsúzott az I. Ligától. Az „egyetemisták” azóta várják a visszavágás lehetőségét.

Pászkány és Funar
Pászkány Árpád, a kétszeres bajnok Kolozsvári CFR tulajdonosa 2002–ben fektetett be pént először a labdarúgásba. A Pro Sport szerint az Universitatea egykori kapusa, Marcel Lăzăreanu a pénzügyi nehézséggel küzdő „egyetemista” alakulatot ajánlotta az üzletembernek, viszont Kolozsvár akkori polgármestere, Gheorghe Funar elutasította Pászkány ajánlatát azzal indokolva, hogy nem hagyja egy magyar ember kezére az U–t. Az üzletember ekkor vette át a CFR–t, amely a III. Ligába „tengődött”. Ezután kezdődött el a „vasutasok” sikertörténete.

I. Liga, 9. forduló
Péntek: Kolozsvári U – Kolozsvári CFR (16.30, Digi Sport). Szombat: FC Vaslui – Besztercei Gloria (18 óra, GSP Tv). Vasárnap: Sportul Studenţesc – Astra Ploieşti (14.30, GSP Tv), Galaci Oţelul – Steaua (16.30, Digi Sport), Pandurii Tg. Jiu – Temesvári FC (18.30, GSP Tv), Rapid – Victoria Brăneşti (20.30, Digi Sport). Hétfő: Marosvásárhelyi FCM – U Craiova (16 óra, GSP Tv), Brassói FC – Szászmedgyesi Gaz Metan (18 óra, Digi Sport), Unirea Urziceni – Dinamo (20 óra, Antena 1).
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!