Ditró

2020.02.07. 12:01

Közzétette jelentését a Nép Ügyvédje a gyergyóditrói pékségnél alkalmazott Srí Lanka-i munkások ügyében

A Nép Ügyvédje hivatalból kivizsgálást indított a két Srí Lanka-i pék ügyével kapcsolatban, és azt állapította meg, hogy az ázsiai munkások megjelenése egy, a gyergyóditrói pékség vezetősége és a volt alkalmazottak közötti régebbi keletű konfliktust élezett ki.

Forrás: szekelyhon.ro

'Gyergyóditróban egy régebbi keletű, gazdasági természetű helyi konfliktus áll fenn az AGM Eco Corporate Kft. és annak néhány volt alkalmazottja között. A két Srí Lanka-i állampolgár megjelenése kiélezte ezt a konfliktust, és több polgár eltúlzott, intoleráns megnyilvánulásaihoz vezetett. Jelentős szerepe volt ebben az információk hiányának is, de annak is, hogy a helyi lakosok megalapozatlan félelmet tápláltak a céghez felvett idegen állampolgárok státusával kapcsolatban. Nem utolsó sorban említést kell tennünk a közösséghez tartozó pap helytelen magatartásáról is, aki szintén hozzájárult a konfliktus elmélyítéséhez ' – olvasható az ombudsman közleményében.

A nép ügyvédje szerint a konfliktus a közösségi médiában harapózott el és vált vehemenssé. A nép ügyvédjének képviselői beszéltek a helyi közösség tagjaival, a pékség vezetőségével és a két Srí Lanka-i munkással, és úgy értékelték, hogy a hangulat azóta megenyhült, és a közösség megbánta, hogy kellemetlen helyzet alakult ki. A két munkás biztonságban érzi magát, és továbbra is bejár dolgozni – teszi hozzá az elemzés.

Az is megállapítást nyert, hogy a település polgármestere megfelelően kezelte a helyzetet, és minden igyekezetével megpróbálta megfékezni a konfliktus fokozódását. Mi több, a jövőbeni hasonló helyzetek elkerülése érdekében az elöljáró a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szakértőinek segítségét kérte egy tájékoztató kampány kidolgozásához.

'A téma továbbra is a Nép Ügyvédje figyelmének előterében marad, a Romániában lévő külföldiek jogainak kérdéskörével együtt' – szögezi le a dokumentum.

Az ombudsman egy jelentésen dolgozik, amelynek fő témája a gyűlöletbeszéd lesz, különös tekintettel arra a körülményre, hogy jelenleg nincs megfelelő szabályozás az online médiában terjedő gyűlöletkeltés megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!