Erdély hírei

2019.06.25. 13:12

Parking

Tudor Giurgiu rendezésében készült Parking című román-spanyol-cseh korprodukciónak (2019) világpremierje a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Június 14-től a hazai mozikban tekintheti meg a filmrajongó közönség.

Tudor Giurgiu rendezésében készült Parking című román-spanyol-cseh korprodukciónak (2019) világpremierje a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Június 14-től a hazai mozikban tekintheti meg a filmrajongó közönség.

 

A filmet Marin Mălaicu -Hondrari-nak 2010-ben megjelent „Apropierea” című könyve inspirálta – mondta a rendező. Nem jelenti a könyv hiteles adaptációját, nem követi teljességében a leírt történetet, hanem csak a regény témájából ihletődött. A regényt olvasva, lenyűgözte a főhős, a költő világa, aki rendkívül mostoha körülmények között képes volt írni, dolgozni. A rendező érzékeltetni akarta azt a hangulatot, amit az olvasottak sugallnak. A film a szerelemről, az esélyről és az újrakezdésről szól. Tudor Giurgiu az emberi kapcsolatok bonyolult világát akarta a filmes eszközökkel megjeleníteni, kevésbé összpontosított a migránsok élethelyzetére.

Szerelmi történet

A produkció főszereplője Adrian, oláhszentgyörgyi költő (Mihai Smarandache), 2002-ben a jobb élet reményében Spanyolországba illegálisan kivándorolt. Córdobába érkezve, egy városszéli autótelep parkolóőreként dolgozik. Nagyon magányosan él. Az események jelentős része éjszaka zajlik le. A munkája során különböző emberekkel ismerkedik meg, többek között illegális tranzakciókkal, drogkereskedőkkel, bár Adrian ilyen akciókba nem akart bekeveredni. Maga az autópark tulajdonosa, Rafael (Luis Bermejo) is kétes ügyekbe elegyedett. A cége a csőd szélen állt, időközben állandóan szembekerül a zsarolóival. Ilyen körülmények között Adrian igyekszik távoltartani magát a zűrös ügyektől. A tulaj bízik a fiatalemberbe. Érdekes az Adriannak a tulajdonos feleségével való beszélgetése, amelyből kiderül, miért emigrált. Bár mostoha körülmények között lakik, nem adja fel az írást, éjszaka a konyhában a lámpa mellett írt. Nappal a hatóságok elől rejtőzik. Közben meg akarja tanulni a spanyol nyelvet. Egy alkalommal megismerkedik Mariával (Cuesta Belén), a nonkonformista zenésszel. Bár sokat nem tudnak egymásról, mégis gyöngéd kapcsolat alakult ki közöttük. A szerelem megváltoztatja a fiatalember életét. A közvéleményben kialakult egy nem éppen a valóságot kellőképpen visszadó román emigráns- kép, amellyel a fiatalembernek meg kellett küzdenie.

A film nem annyira a történetre, mindinkább a karakterek közti viszonyra reflektál. Adrian élettörténetét mutatja be, aki bár honvágyat érez, azonban alkalmazkodni akar az új helyzethez. Az új, szenvedélyes kapcsolata Mariával erőteljesen befolyásolja döntéseit. Egy idő után felszínre kerülnek az életük el nem mondott vonatkozásai. Mariáról kiderül, hogy férjnél van, amit eltitkolt a férfi előtt. Adrian is házas, bár az otthon hagyott feleségével, Mercedessel (Ariadna Gil) való kapcsolata tönkrement. Azonban az asszony reménykedik az újrakezdésben. Az otthon ízeivel teli hazai finomságokkal utazik Córdobába a férjéhez…

A film alkotói

Rendező: Tudor Giurgiu. Forgatókönyvíró: Tudor Giurgiu, Marin Mălaicu-Hondrari. Operatőr: Marius Panduru. Vágó: Jose M. G. Moyano, Manuel Terceno. Jelmeztervező: Fernando García. Zenéjét szerezte: Julio de la Rosa.

Szereplők közé tartoznak nemzetközi hírű spanyol színészek, mint Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo és román színészek: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru. Fülöp Erzsébet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagja. A főszerepben Mihai Smarandache, a bukaresti Odeon Színház egyik legismertebb színésze. Filmes szerepei: „Miért én” (2015) és Hacker- sorozatban (2003), amelyet a TVR1 közvetített. Partnere Belén Cuesta, a legjobban értékelt spanyol színésznő az új generációban. Goya- díjra jelölték a Paco León rendezésében készült „Kiki, el amor se hace” című filmben (2016) játszott szerepéért, és a Feroz-díjat nyerte a legjobb női mellékszereplő kategóriában a Paquita Salas sorozatban való alakításáért. Ariadna Gil a színház és film legismertebb spanyol színésznője.

Marius Panduru operatőr a karrierje során hat Gopo-díjat nyert. A filmezés Spanyolország három városában-Córdoba, Sevilla és Candas- és Romániában, Beszterce megyében, Oláhszentgyörgyön történt. A Parking című film az első olyan román produkció, amelyet nagyrészt más országban forgattak. (90%-át Spanyolországban, a többit Romániában, Oláhszentgyörgyön a főszereplő gyermek-és ifjúkori történetét jelenítették meg).

A besztercei költő kalandja a filmvászonra került

A Parking című produkció Tudor Giurgiu negyedik nagyjátékfilmje. „A Marin Mălaicu- Hondrarival való találkozás lehetőséget teremtett arra, hogy jobban megértsem, hogy mi történik az otthonától több ezer mérföldre távol élő emigránssal. Arra vágyik, hogy észrevétlen maradjon, fél a megbetegedéstől, attól, hogy esetleg munkaképtelenné válhat, fél a sikertelenségtől, a kudarctól. Örülök, hogy végül az álmodozó besztercei költő kalandja a filmvászonra került.” (Tudor Giurgiu)

A 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a filmet szerető közönség körében, melyet a zsúfolásig megtelt termek igazoltak. Bár az időjárás nem kedvezett a szabadtéri filmvetítésnek, a TIFF-en a Tudor Giurgiu Parking című produkcióját- a fesztivál nyitófilmjét- a mozitermekben 3000 néző tekintette meg. A Pedro Almodóvar „Fájdalom és dicsőség” (Dolor y gloria, 2019) című produkciónak 3300 nézője, és a Denys Arcand rendezésében készült „Az amerikai birodalom bukása” (The Decline of the American Empire, 1986) című alkotásnak, a fesztivál zárófilmjének 2000 nézője volt a szabadtéri vetítésen.

Amatőr Filmüzem

Az Amatőr Filmüzem az Oscar-díjas Michel Gondry francia rendező, forgatókönyvíró és producer által alkotott projekt, amelyet Romániában először a 18. TIFF-en, a Románia -Franciaország 2019 Évad program keretében valósítanak meg. A projekt célja, hogy felkeltse az érdeklődők figyelmét a filmek iránt, fejlessze a képzeletet, a kreativitást. A projekt bárki számára, kortól, foglalkozástól függetlenül nyitott, aki szeretné megtapasztalni, mi történik a kamerák előtt és mögött. A résztvevők elkészíthetik a saját filmjüket, mert a szervezők rendelkezésükre bocsájtják a díszletet, a felszereléseket. A képzések ingyenesek, de előzetes jelentkezés szükséges (jelentkezni https://tiff.ro/uzinadefilme weboldalon elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet). Kolozsváron a Lomb utcai Kreatív Iparágak Kiválósági Központjában kialakított filmstúdióban került sor a program megvalósításához. A képzés 2019. július 31-ig tart.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!