Erdély hírei

2018.07.19. 11:14

59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia Kolozsváron

Kolozsváron, július 3 és 14 között szervezték meg az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO), amelyen 110 országból 597 versenyző mérte össze tudását, matematikai kreativitását. 4 ország képviselői megfigyelőként voltak jelen a Diákolimpián.

Kolozsváron, július 3 és 14 között szervezték meg az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO), amelyen 110 országból 597 versenyző mérte össze tudását, matematikai kreativitását. 4 ország képviselői megfigyelőként voltak jelen a Diákolimpián.

Románia kezdeményesére 1959-ben Brassóban tartották az első nemzetközi matematikai diákolimpiát, amelyre a volt szocialista tömb hét országának csapata vett részt. Majd Sinai-án, Bukarestben került sor a nemzetközi matematikai versenyre. „Az IMO 2018 (International Mathematical Olimpiad) megszervezésével Kolozsvár a matematika világfővárosává vált.”

„Románia az IMO szülőhazája.”

Július 8.-án ünnepélyes keretek között nyitották meg az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát, amelyen neves személyiségek vettek részt. Klaus Johannis, Románia elnöke megnyitó beszédében kiemelte: „A matematika képezi az összes tudomány, az innováció, és az analitikus gondolkodás alapját. Ti alkotjátok majd országaitok és a világ értelmiségi alapját…Románia számára megtisztelő, hogy az egyesülés centenáriumának évében bebizonyíthatja az ismeretszerzés és a nemzetközi együttműködés iránti nyitottságát. Ez a verseny új barátságok megkötését, új kultúrák megismerését és a sikeres karrier megalapozását is lehetővé teszi”. A megnyitó ünnepségen jelen voltak: Ana Birchall, miniszterelnök-helyettes, Valentin Popa tanügyminiszter, Geoff Smith, angol matematikus, az IMO board elnöke, Viorel Barbu, a Román Akadémia Matematikai Intézetének elnöke, és az IMO tiszteletbeli elnöke, Radu Gologan, a Romániai Matematikai Társaság elnöke, az IMO Tudományos Bizottságának elnöke, Valentin Claudiu Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő, az IMO rangos szervezője, Emil Boc Kolozsvár polgármestere, parlamenti képviselők, nagykövetek, a helyi hatóságok

képviselői. Geoff Smith angol matematikus megnyitó beszédében kiemelte: „Románia az IMO szülőhazája, és mint jó gyermek most meglátogatja a szüleit.” Románia a 6. alkalommal szervezte meg nemzetközi matematikai olimpiát, amely a fair play, a becsületesség szellemében zajlik.

„Kolozsvár a matematika világfővárosává vált.”

„A versenyen 114 ország 615 versenyzője méri össze tudását. 400 önkéntes, 40 állami intézmény, 60 cég támogatja a nemzetközi rendezvényt- mondta Valentin Claudiu Cuibus Kolozs megye főtanfelügyelője. A 2018-as IMO megszervezése rendkívül nagy munkát igényelt. Az a tény, hogy Kolozsvárt választották az IMO lebonyolítására, kifejezi az eddigi munka, a matematikai képzés magas színvonalának elismerését, ugyanakkor nagy kihívást is jelent. „Kolozsvár az IMO megszervezésével a matematika világfővárosává vált” - hangsúlyozta Valentin Cuibus. Románia és Bulgária a világ két olyan országa, amely minden nemzetközi matematikai diákolimpián részt vett. Rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak a nemzetközi diákolimpia optimális körülmények közti lebonyolítására, szavatolták a versenyzők biztonságát. Naponta 80 csendőr, 60 rendőr, 3 mentőegység fenntartotta a rendet. Az idei Diákolimpián részt vett a szíriai elnök fia, Hafez al Assad is. Olyan versenyző, mint a többi, ezért nem hoztak különösebb intézkedéseket- mondták a szervezők.

A megmérettetésre július 9 és 10.-én került sor, a város sportcsarnokában, ami a világ legnagyobb tantermévé alakult. A versenyzőknek 6 feladatot kellett megoldaniuk (naponta négy és félóra alatt 3 tételt). A matematika iránt érdeklődők számára érdekes lehet megtudni, miként történt a tételek kiválasztása. 40 országból 183 feladatot küldtek, amelyből kiválasztottak 31 feladatot. A zsűri ezekből 6 tételt választott ki, amit a versenyzőknek kellett megoldani. A feladatokat az illető ország csapatának nyelvére is lefordították. Egyénileg elérhető maximális pontszám 42 volt. Július 11. és 12. közt a dolgozatok értékelése valósult meg.

Az 59. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia honlapján – a kétnapos megmérettetés, a dolgozatok értékelése után- közzé tették azt a 6 feladatot, amelyet a versenyzőknek kellett megoldani (magyar nyelven is olvasható).

Az IMO 2018 jutalmazottjai

Július 13.-án került sor a záróünnepségre, amelyen arany-, ezüst- és bronzéremmel, illetve dicsérettel, egyesetleg különdíjjal jutalmazták a kiváló eredményt elérő csapatokat, versenyzőket. Az 59. Nemzetközi Matematikai Olimpia hivatalos honlapján közölték az országok csapatainak eredményeit pont szerint és az egyéni eredményeket. Első az Amerikai Egyesült Államok (212 pont, 5 aranyérem, 1 ezüstérem). 2.- Oroszország (201 pont, 5 aranyérem, 1 ezüstérem). 3. -Kína (199 pont, 4 aranyérem, és két ezüstérem) 4.Ukrajna (196 pont, 4 aranyérem és két ezüstérem), 5.-Thaiföld (183 pont, 3 aranyérem, 3 ezüstérem). Románia a 33. helyen végzett (129 pont). Ugyanezt az eredményt érte el Franciaország csapata is. A román csapat egyéni eredményei: Ioan Andrei Nicolae arany-, Ciprian- Mircea Bonciocat ezüstérmet, Edis Memis és Mihnea- Gabriel Doica bronzérmet nyert. Antonie Ciocan és Radu- Alexandru Iacob dicséretet kapott. Magyarország 4 ezüst és 2 bronzéremmel a 15. helyen végzett az országok közötti pontversenyben. A magyar csapat mind a hat versenyzője díjat szerzett.

Az IMO 2018 nyitó- és záróünnepségét élőben közvetítette a Román Közszolgálati Televízió Kolozsvári Stúdiója, a TVR 3, a TVR International.

A záróünnepségen a román csapat tagjai átadták az IMO- zászlót az az angliai csapatnak, mert 2019-ben a 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát Angliában, Bath városban tartják. Az IMO board elnöke Geoff Smith. A Diákolimpia versenyzői nemcsak megmérettetésen vettek részt, hanem különböző rendezvényeken is. Betekintést nyerhettek a városunk életébe, a hazai kultúra világába. A rendkívül jól szervezett, magas szakmai színvonalú IMO 2018 általános elismerésnek örvendett. Georg Cantor híres matematikus, a modern halmazelmélet megalkotója szerint „A matematika lényege a szabadságban rejlik.”

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!