Erdély hírei

2017.08.09. 17:23

Kolozsváron lesz az idei Közgazdász Vándorgyűlés

Idén huszonhatodik alkalommal szervezi meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság a Közgazdász Vándorgyűlést. Az idei szakmai találkozónak Kolozsvár ad majd otthont október 6. és 8. között.

Idén huszonhatodik alkalommal szervezi meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság a Közgazdász Vándorgyűlést. Az idei szakmai találkozónak Kolozsvár ad majd otthont október 6. és 8. között.A Romániai Magyar Közgazdász Társaság a közgazdászok, a gazdasági témák iránt érdeklődő szakemberek szakmai tömörülése, mely országos hálózatként működik, tagszervezeteinek jó része Erdély területén található, de a Kárpátokon túl – például Bukarestben – is működik tagszervezete. Az RMKT egyik legfontosabb célkitűzése a tagok szakmai fejlődésének elősegítése – ennek érdekében szervezik meg bő két és fél évtizede a Közgazdász Vándorgyűlést is, amelyen minden évben neves szakemberek vesznek részt előadóként úgy a plenáris-, mint a szekcióüléseken. A Vándorgyűlésre a szervezők majdnem 40 előadót és mintegy 300 résztvevőt várnak, számítva nem csak a gyakorló közgazdászok és gazdasági szakemberek, de a Kolozsváron igen nagyszámú egyetemi hallgatóság jelenlétére is. A előadások a már eddig is megszokott színvonalat hozzák majd, az előadók között egyetemi tanárok, belföldi és külföldi szakemberek, gyakorló vállalkozók egyaránt lesznek.

Kereszturi Zsolt, a Társaság kolozsvári szervezetének elnöke – az idei Vándorgyűlés házigazdája – elmondta, hogy az idei konferencia helyszínének kiválasztásakor azért döntöttek Kolozsvár mellett, mert a város egy olyan gazdasági fejlődésen megy keresztül az utóbbi években, ami újból a figyelem középpontjába állítja a települést, illetve a találkozó idei tematikája is kapcsolódik a városban folyó újszerű, innovatív tevékenységek sorához. A huszonhatodik Vándorgyűlés fő témája ugyanis az ipari forradalom 4.0, vagyis a jövő gazdaságának kutatása, előrevetítése mai szemmel.

„Az ipari forradalom 4.0 koncepcióját egyesek úgy emlegetik, mint a gőzerővel digitalizálódó világunk, vagyis a jelenlegi kapitalizmusunk új fejezetét. A mindent átható digitalizáció és az elektronikus összeköttetés ama potenciájára utal, ami forradalmian átrendezheti és újabb termelékenységi szintekre emelheti a termelési folyamatokat” – mondta el Csatlós Pál, az RMKT elnöke, hogy mit is kell értenünk pontosan az idei Vándorgyűlés kulcsmondata alatt. Hozzátette, hogy az RMKT rendezvényein korábban is elhangzott egyes előadóktól, hogy már ma is léteznek olyan piacok, ahonnan kiszorították az emberi munkaerőt a robotok. Ezek a mesterséges intelligenciák sokkal aprólékosabb és precízebb számításokat, műveleteket tudnak elvégezni egységnyi idő alatt. „A digitalizáció az életünk minden aspektusát érinti vagy fogja érinteni a közeljövőben, és teljesen át fogja rendezni a gazdasági élet minden területét, lehetőségeket és kihívásokat is rejtegetve magában” – mondta még el Csatlós, majd kiemelte, hogy a Közgazdász Társaságnak szinte kötelessége felhívni a gazdasági szakemberek figyelmét ezekre a változásokra, hogy az emberek egy „nyerő” irányban fejlődhessenek a jövőben.

Az idei Vándorgyűlésen az eddigiektől eltérően nem öt, hanem hat szekció várja majd az érdeklődőket, két modulban. A szekciókban a vezetési módszerekről, a munkaerőpiacról és a humánerőforrások kezeléséről, a pénzügyi folyamatokról és még sok minden másról hallhatnak majd az érdeklődők. A konferencia nyitó- és záróakkordjának is tekinthető plenárisülés-sorozaton összesen hét szakember tart majd előadást: többek között dr. Szász Leventét, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettesét, dr Czakó Erzsébetet, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, vagy Szilágyi Pétert, az Ethereum fejlesztőjét hallgathatják meg a konferencia résztvevői, de szintén a plenáris ülésszakon tart majd előadást Hopka Balázs, az Emerson igazgatója, és Konrad Kasek, a Bosch igazgatója is.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy bevonjuk egyrészt a gyakorló közgazdászokat, másrészt a nem feltétlenül közgazdasági végzettségű vállalkozókat, illetve az egyetemi szférát is” – mondta még el az RMKT elnöke, hozzátéve, hogy bíznak benne, ezzel a konferenciával össze tudják hozni az elméleti és gyakorlati közgazdasági világot, és segíthetnek abban, hogy a két szféra közösen alakíthassa ki a fejlődés irányát a jövőre nézve. Az egyetemi szféra bevonását nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is igyekeznek megvalósítani a Vándorgyűlés szervezői, hiszen a konferencia szakmai programjára a BBTE Közgazdasági- és Gazdálkodástudományi Karának épületében kerül majd sor.

A XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés programját, előadóit a konferencia honlapján, a www.vandorgyules.rmkt.ro oldalon lehet követni, és ugyanitt lehet regisztrálni is a találkozóra, augusztus 31-ig még kedvezményes áron. Természetesen a közösségi médiában is jelen van a Vándorgyűlés, a facebook.com/kozgazdasz.vandorgyules oldalon és az RMKT oldalán is folyamatosan megtalálhatóak lesznek majd a legfontosabb információk.

RMKT közlemény/tcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!