Erdély hírei

2017.01.18. 18:10

A székely címer éve: kétéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet

A székely címer éveként értékeli a 2016-os esztendőt a hivatalos bejegyzésének kétéves évfordulóját január 16-án ünneplő Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet. Ugyanis a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus 2016-ban a világ és az ország szakembereivel is megosztotta a székely címer történetét.

A székely címer éveként értékeli a 2016-os esztendőt a hivatalos bejegyzésének kétéves évfordulóját január 16-án ünneplő Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet. Ugyanis a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István heraldikus 2016-ban a világ és az ország szakembereivel is megosztotta a székely címer történetét.

Az év legkiemelkedőbb eseménye a skóciai Glasgowban 2016. augusztus 10–13-a között rendezett 32. Genealógiai és Heraldikai Világkongresszuson való részvétel. Az egyesület elnöke A székely közösség címerének alakulása annak megjelenésétől addig, amíg a legnagyobb romániai nemzeti kisebbségi közösség, a magyarság autonómiaharcának jelképévé vált címmel tartott gazdagon illusztrált előadást. (A hivatalosan bejegyzett cím így hangzik: The evolution of the Szekler community’s coat of arms from the origins until it became the symbol of the Romanian largest minority, the Hungarian community’s autonomy movement.)

Az előadás magyar változatát a VII. Székelyföld Napok keretében 2016. október 20-án Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében mutatta be a heraldikus. A rendezvény szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület.

Az egyesület elnöke előadást tartott A székely közösség címereiről (Stemele comunității secuiești) a 2016. május 12–14-e között Jászvásáron megrendezett 17. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson. Ugyanott Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) heraldikusról is előadást tartott. Ez alkalommal tartották Szekeres Attila István Kovászna megye címerkincsét feldolgozó, gazdagon illusztrált, az árkosi Tinta Kiadónál román nyelven megjelent könyvének – Patrimoniul heraldic al județului Covasna – „ősbemutatóját”. A kötetet Tudor R. Tiron bukaresti heraldikus méltatta.

A nap és a haldsarló a székely heraldikában címmel tartott előadást Szekeres Attila István a Fogarasföld Múzeuma által a fogarasi várban 2016. szeptember 22–23. között szervezett éves nemzetközi tudományos ülésszakon. Ugyanott bemutatta a Háromszék címerkincsét feldolgozó könyvét, melyet Constantin Ittu nagyszebeni heraldikus méltatott.

És hogy a székely címer témájának körüljárása tejessé váljék, a Székely Nemzeti Múzeum tavaly megjelent legfrissebb évkönyve, az Acta Siculica 2014–2015-ös kötete tartalmazza Szekeres Attila Istvánnak a 2013. november 22–24-e között Kijevben tartott 4. Nemzetközi Pecséttani Konferencián bemutatott, A nap és a holdsarló a székely közösség pecsétjében (The Sun and Crescent in the seal of the Szekler community) című angol nyelvű előadásának szerkesztett változatát. Ugyanabban a kötetben jelent meg a szerző Gödri Ferenc szerepe Sepsiszentgyörgy címerének alakulásában című tanulmánya is.

Mindezek után méltán tekintjük a székely címer évének a tavalyi esztendőt.

Címerek a marosvécsi református templomban címmel tartott vetített képes előadást az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke Marosvásárhelyen 2016. november 26-án az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által meghirdetett a Magyar Tudomány Napja Erdélyben 15. fórumán.

A kerelőszentpáli Mária-kápolna síremlékeinek címereiről tartott vetített képes előadást az elnök a 2016. október 6–9. között Jászvásáron megszervezett 18. Műemlék – hagyomány és jövő (Monumentul – tradiție și viitor) című nemzetközi műemlékvédelmi konferencián.

Szekeres Attila István két helyszínen két nyelven mutatta be a Háromszék címerkincsét feldolgozó könyvét Sepsiszentgyörgyön: magyar nyelvű, vetített képes előadás keretében a Székely Nemzeti Múzeumban 2016. június 13-án, valamint román nyelven az Árkosi Kulturális Központban 2016. június 23-án.

Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész című kötetét mutatta be Szekeres Attila István Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2016. február 9-én. Bevezetőt Sarány István újságíró, a Hargita Népe főszerkesztője mondott. A szerzőt Kelemen Katalin, a könyvtár helyismereti és különgyűjtemények részlegének vezetője mutatta be.

Székely jelképek Románia 20. századi heraldikájában címmel tartott vetített képes előadást Szekeres Attila István 2016. február 16-án, Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban a Székely jelképek pecséten, címerben című tanulmánykötet (Szerkesztette Mihály János) bemutatóján,

2016. február 29-én Csíkszeredában a Kájoni János Megyei Könyvtárban,

2016. március 1-jén Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum Képtárában,

2016. április 12-én, Marosvásárhelyen, a Bernády-házban.

Címeres emlékek Marosszentgyörgyön címmel tartott előadást a heraldikus 2016. július 12-én Marosszentgyörgyön a római-katolikus plébánia hittantermében az Öreg tölgyfák árnyékában – Tanulmányok Marosszentgyörgyről című, Nemes Gyula által szerkesztett, a marosvásárhelyi Lector Kiadónál 2015-ben megjelent kötet bemutatóján.

A kétéves évforduló előestéjéig a Facebook közösségi oldalon az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület magyar nyelvű profilját 764-en, a románt (Asociația de Heraldică și Vexilologie din Transilvania) 845-en, az angolt (Transylvanian Heraldic and Vexillological Association) 604-en kedvelték.

Sepsiszentgyörgy, 2017. január 16.

Dr. Szekeres Attila István, az egyesület elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!