Erdély hírei

2016.12.13. 11:57

Fürkészők hada Erdélyben

Erdély 14 megyéjében és Bukarestben indult útjára az országos szintű VI. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny, amelyen több száz iskola 5.600 tanulója vesz részt.

Erdély 14 megyéjében és Bukarestben indult útjára az országos szintű VI. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny, amelyen több száz iskola 5.600 tanulója vesz részt.

A megmérettetés csütörtökön indult hódító útjára a körzeti szakasz megtartásával. A megyei forduló jövő év februárjában, az országos szakasz áprilisban lesz.

A Fürkész verseny játékos, gondolkodtató feladatokon keresztül méri le a II-VIII. osztályosok helyesírási képességeit. Ugyanakkor a versenyfeladatok nem csak a nyelvtant kedvelő diákokat célozzák, hiszen a szókincsbővítő feladatok az olvasás, a tollbamondás, szövegértés kérdéskörét is érintik. Olyan feladattípusokat is gyakoroltat, amelyek nem, vagy nem feltétlenül részei a tanítók, tanárok mindennapi repertoárjának.

Az ősszel megjelent, a Fürkész verseny első öt évét összefoglaló munkafüzet diákok által írt leveleiben olvasható, hogy ez a verseny sokszoros élményt nyújt a Nagyváradon tartott döntőig menetelő kisebb és nagyobb diákoknak, akik értékelik a sokszínű feladatokat, a nyelvvel való játékot, a nyelvvel és nyelvben való gondolkodást. Ugyanakkor a felkészülések során az örömök, sikerek mellett megtanulják kezelni a kudarcélményeiket és versenytapasztalatra is szert tesznek.

Fontos kiemelni, hogy a verseny a romániai magyar tantervi követelményekre épít, és a tájainkon használatos nyelvi fordulatokat, szólásokat, közmondásokat, találós kérdéseket helyezi előtérbe. A szótagolástól a szóláncon keresztül a betű- és képrejtvényekig terjednek a feladatok. A szervezők szerint ezen a versenyen keresztül a diákok Erdély, az erdélyi köznyelv, az irodalmi nyelv határait, sokszínűségét élhetik át.

A verseny megtartása után a javítás következik, amely öt napot vesz igénybe, utána az eredmények feldolgozása következik, hogy december 18-ra kiderüljön, kik jutottak tovább a megyei szakaszra. Az eredményeket a www.diakokert.ro honlapon lehet megtekinteni. A verseny szervezésében példamutató módon a tanügyminisztérium Kisebbségi Főosztálya, a Diákokért Egyesület, a tanfelügyelőségek és az iskolák vesznek részt. A főszervező Krasznai Tünde tanító néni szerint a verseny méltán kerülhet fel (újra) a minisztérium által támogatott versenyek sorába, hiszen hat év alatt bizonyította, hogy nemcsak a diákok, tanárok szülők elvárásainak felel meg, hanem mindenféle követelménynek, beleértve a komoly szervezést, támogatások elnyerését, pályázatokon való részvételt. Fürkésszünk együtt továbbra is!

Demeter Ignác Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!