Erdély hírei

2016.10.07. 13:52

A mélyben - az évad első bemutatója

A Kolozsvári Állami Magyar Színház parádés szereposztásban mutatja be Makszim Gorkij A mélyben című darabját.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház parádés szereposztásban mutatja be Makszim Gorkij A mélyben című darabját.

Rendező: Yuri Kordonsky. Díszlet- ésjelmeztervező: Dragoș Buhagiar. Dramaturg: Visky András.A rendező és a dramaturg munkatársa: Vajna Noémi.Az évad első bemutatóját megelőző sajtótájékoztatón Visky András, a színház művészeti igazgatója, Yuri Kordonsky rendező és Dragoș Buhagiar az előadás keletkezésének folyamatáról értekeztek.

A magány érzése minden szinten jelen van

Visky András szerint  korunk egyik időszerű problémája a társadalom peremére szorult személyek helyzete, története, olyan embereké, akik cél nélkül lézengenek. Azt lehet állítani, ebben a posztmodern korszakban a kérdések lényegére kellene figyelni. Gorkij műve könyv alakban A élet mélységében címmel 1902-ben jelent meg Münchenben, nem sokkal utána A mélyben címmel Szentpéterváron is kiadták. A könyv megjelenése világhírűvé tette. Az a kor volt, amikor társadalmi zavargások bolygatták meg a megdönthetetlennek látszó cári Oroszországot. Különlegesnek számított a darab, mert először jelent meg olyan mű, amely a társadalom peremére szorultakról szólt. A magyar nyelvterületen „Éjjeli menedékhely” címmel vált ismertté. Radnai Annamária fordította magyarra a szöveget, modern nyelvezetet használva. Visszatértek az eredeti orosz címre, ennek magyar megfelelőjére.Kifejezőbb „A mélyben” cím, mert nem szűkíti le a történéseket egyetlen helyszínre. Ezt a darabot a világ majdnem mindennyelvére lefordították. Minden egyes fordítás árnyalta a darabot. Ennek következtében rendkívül népszerű, időszerű a szöveg. Függetlenül, hol játsszák, mikor színpadra állítod, rájössz, hogy rólunk szól- mondta a rendező. Yuri Kordonsky szerint: „Gorkij valamennyi műve közül A mélyben a legihletettebb mű, ellentmondásos, gyönyörű és ma is időszerű szöveg. A mai világ valóságos tükre: a magány érzése minden szinten jelen van benne, az egyén, egy társadalmi csoport, egy nemzet, egy ország magányossága, és az egyén állandó küzdelme azzal, hogy ő a társadalomnak is része. A mélyben egy összeomlás szélén álló világot ábrázol. A szereplőknek nincs otthonuk, családjuk, pénzük, nincsenek létfenntartási eszközeik, nincs munkájuk, jövőbe vetett reménységük, szó szerint semmijük nincs, a legvégső határon vannak. A mélyben Isten nem igazán van jelen.” Gorkij olyan korban élt, mikor nem volt történelmi tapasztalat a másik meggyilkolásával kapcsolatban, amit a XX. században átéltek az emberek. Egyidőben érezte a szépséget és a rútságot. A rendező megfogalmazása szerint, az előadás fő kérdése: miért élünk, miként vagyunk felelősek tetteinkért, mi a halál, mit jelent emberi lénynek lenni. A szöveg egyrészét elhagyta, hogy a lényeges kérdésekre összpontosítsa az előadást. „Felvetődik a kérdés, még meddig mehet el az emberiség, mielőtt teljesen elpusztul?”

Színészi és rendezői pályája

Yuri Kordonskya szentpétervári Állami Színházművészeti Akadémián tanult Lev Dogyin tanítványaként, színész és rendezői szakon egyaránt mesterfokozatot (MFA) szerzett. 1989 óta tanít, játszik és rendez külföldön. 1989-2001 között a hírneves szentpétervári Malij Tyeatr (Kis Drámai Színház – Európai Színház) színésze és rendezője rendezője volt.Ennek megfelelően számtalan projekt megvalósítója, valamint díjazottja. Színészi és rendezői pályafutása során több mint húsz országban dolgozott, színházművészetet és rendezést tanított. 2001-ben családjával együtt az Egyesült Államokba költözött.Számos nemzetközi díjat vett át.

A darabbal kapcsolatban szóba került a Harag György által rendezett Éjjeli menedékhely frenetikus sikere. A kolozsvári közönség bizonyos része ilyen színházi emlékekkel ülhet be a nézőtérre, A mélybencímű előadást nézheti meg. Szereposztás: Hatházi András (Mihail Ivanov Kosztiljov), Kézdi Imola (VasziliszaKarpovna). Imre Éva (Natasa), Viola Gábor (Vaszka Pepel), Farkas Loránd(Andrej Mitrics Klescs),LaczóJúlia (Anna), Pethő Anikó (Nasztya), Keresztes Sándor (Bubnov), Szűcs Ervin(Báró), Bács Miklós (Szatyin), Dimény Áron(Színész), Bogdán Zsolt (Luka), Árus Péter(Tatár). Korrepetitor: Horváth Zoltán. Ügyelő: Tatár Ágota.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!