Erdély hírei

2016.08.26. 14:43

Boldog 90 év

Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze 90 éves.

Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színművésze 90 éves.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Tranzit -Házban levetítették „Egy női könnycsepp” és a „Hidegrázás” című filmeket. Mindkét filmben szerepelt Orosz Lujza. A „Hidegrázás” című film (1994) rendezője Cselényi László. A filmvetítést követően Demián Józseffel, „Egy női könnycsepp” nevű film rendezőjével beszélgethettünk. 1980-ban, a film Petre Sălcudeanu „O lacrimă de fată (Egy női könnycsepp)” című novellája alapján készült. Története egyszerű: Moraru, a helyszíni vizsgálatvezető egy Maros menti faluba érkezik. Feladata kivizsgálni egy fiatal nő halálának gyanús körülményeit. Dorel Vișan alakítja a vizsgálatvezető szerepét. Filmező csoport is végig kíséri. Az operatőr a kihallgatást, a nyomozást pontosan rögzíti. A falu lakóival folytatott beszélgetések során végül is megtaláljak a bűnöst. Az egymásnak ellentmondó vallomások hozzájárultak az igazság kiderítéséhez. Kiderült, hogy a tragédiát nem szerelmi probléma okozta, hanem a falu szövetkezetéhez kapcsolódó törvénytelenségek. A vizsgálat során a falu lakói közti feszültségek is felszínre kerültek.

A produkció hitelessége

Rendező: Demián József. Forgatókönyvíró: Petre Sălcudeanu. Operatőrök: Demián József, Constantin Chelba. Látványtervező: Ștefan Antonescu. Főbb szereplők: Dorel Vișan, George Negoescu, Orosz Lujza. A filmnek gazdag a vizuális nyelvezete. A valós helyzet elemeinek feltárása a produkció újszerűségét, hitelességét biztosítják, a korabeli ideológiai nézetekkel ellentmondásban van. Emiatt ma is időszerű az alkotás. A művészek hitelesek kellett legyenek. Szerepet kapnak a falu lakói is. Nemcsak egy bűntény feltárásáról van szó, hanem a hazai falu és lakói életének élethű bemutatásának is tanúi vagyunk. A néző látja, miként rögzíti a kamerával az operatőr a válaszokat, előtte zajlik le, bontakozik ki a vizsgálat.

Filmesemény

A kolozsvári beszélgetésen Demián József elmondta, technikailag a filmet a filmstúdió selejtnek minősítette. Ezért a hazai mozikban nem vetítették. Egyetlen egyszer került bemutatásra, amelyen csak meghívottak vettek részt. A filmet elfelejtették. Egy alkalommal eljutott a Cannes-i Filmfesztiválra. Ekkor felvetődött a kérdés: Miért nincsenek a fesztiválokon román filmek, mikor ilyen filmek léteznek. Két évvel ezelőtt (2014) vetítették a filmet. Orosz Lujzának jelentős szerepe volt a film megszületésében. A kolozsvári beszélgetésen Bíró József és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház neves színművészei is részt vettek. Mivel Orosz Lujza korára való tekintettel nem tudott eljönni, a Tranzit- Házi beszélgetésre készülve, Bíró József meglátogatta a művésznőt az otthonában. Beszélgettek a művésznő pályafutásáról, örülve annak, hogy a 14. TIFF-en Életműdíjat kapott. A művésznő elmondta: „el van felejtve az erdélyi új színjátszás és filmezés világában. Neve az új nemzedéknek nem mond semmit.” Sokan láthatták, amint Orosz Lujza, egyszerűségével, rendkívül szuggesztív alakításokat teremtett. Ellenben a tehetséggel nem kell visszaélni. Az egyszerűséget kell bemutatni. Boldogság tölti el, hogy 90 évesen megemlékeznek és beszélnek róla.

Demián felelevenítette, milyen volt Orosz Lujzával dolgozni. Filmezés során nem volt sok alkalma, hogy személyesen beszéljen a művésznővel. Sokszor nem a szövegkönyv szövegét mondta, hanem saját szöveget mondott el, önmagát adta. Mégis élmény volt Orosz Lujzával dolgozni. Bíró József partnere volt Orosz Lujzának. Tompa Gábor rendezte a Buszmegálló című darabot (1989), melyben Orosz Lujza az anya szerepét alakította, akinek haza kellett mennie a gyermek ellátása miatt. Mind Bíró József, mind Dimény Áron fantasztikus személyiségnek, nagy művésznek tartja Orosz Lujzát, aki mintha „lejön a színpadról a nézőtérre. Szerepeiben hiteles tudott lenni.” A művésznő szerint igaznak kell lenni a színpadon. A beszélgetés egyik megható pillanatát jelentette az, mikor Dimény Áron telefonon felhívta a művésznőt. A közönség hallhatta, amint meggyőződés tiszta hangján elmondta, hogy szeretett volna eljönni rendezvényre, de objektív okok akadályozták. „ A közönségért éltünk, mert a nézők eljönnek, hogy lássák a színművészeket.”

Kérdésemre válaszolva, hogy ebben az életkorban vállalna -e filmszerepet, a következőket mondta: „Igen, ha itthon forgatnának, akkor elvállalnám.”

Demián József, rövid időn belül, egy új játékfilmet akar készíteni Kolozsváron, melyben Orosz Lujzát is felkérné filmszerepre.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!