EMNP: rendszeresítik a megmozdulásokat a székelyföldi erdők védelmében

Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy, 2013. május 8., szerda (MTI) – Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) rendszeresíteni kívánja a tiltakozó megmozdulásait a székelyföldi erdők védelmében, az osztrák Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fafeldolgozó üzeme ellen – nyilatkozta szerdán az MTI-nek Nemes Előd, az EMNP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke, a kedd esti tiltakozások ötletgazdája.

Nemes Előd elmondta, kedd este 14 székelyföldi és egy partiumi településen összesen mintegy ezren tüntettek a székelyföldi erdők védelmében. A tüntetések helyszínein az EMNP-nek és a párt ifjúsági partnerszervezetének, a Mintának az aktivistái tízezer gyertyából rakták ki “A székelyföldi erdőkért” feliratot.

Valamennyi helyszínen felolvastak egy petíciót, amely az osztrák óriáscég székelyföldi megtelepedésének a veszélyeire figyelmeztet. A petíció szerint az évi 800 ezer köbméter farönk kitermelése, feldolgozása és fűrészáru formájában történő kivitele Székelyföld környezetét, vadon élő állatvilágát, országúti infrastruktúráját és a fafeldolgozásból élők megélhetését is veszélybe sodorja.

“Egy országos monopolhelyzetre pályázó, kíméletlen nyersanyag-kiaknázó óriáscégről van szó, amelynek nem számítanak a helyi közösségek hagyományai, jövője, törekvései” – áll az MTI-hez is eljuttatott petícióban.

“Védjük meg természeti értékeinket, ne engedjük, hogy kevés ígéretért cserébe megfosszanak természeti erőforrásainktól, amelyeknek évszázadokig kellene még biztosítaniuk gyermekeinknek az élethez szükséges feltételeket” – fogalmaztak a dokumentum szövegezői.

A Hargita népe Hargita megyei napilap szerdai számában Székelyföld Verespatakja címen közölt összeállítást a tervezett rétyi beruházásról, és az ezzel szembeni tiltakozóakciókról. (Verespatak egy tervezett ciántechnológiás erdélyi aranybánya helyszíne).

A Hargita népe több – a beruházás elleni – online tiltakozási fórumról is beszámolt. A sepsiszentgyörgy.info portál petícióját több mint 800-an, egy egykor Erdélyben élt brit állampolgár által létrehozott Transylvanian Wildlife Project (TWP) online petícióját pedig mintegy 1600-an írták alá a causes.com és a thepetitionsite.com internetes oldalakon.

Címkék: , ,