Végleg bezárhatnak

2021.01.06. 09:55

A viktoriánus templomok sorsát is megpecsételhette a járvány

Az öreg viktoriánus templomok lehetnek az elsők, amelyeket végleg felszámolnak. Várhatóan eladják, átalakítják vagy egyszerűen lerombolják majd ezeket.

Forrás: Shutterstock

A „túlméretezett és leharcolt” viktoriánus templomok végét jelentheti a koronavírus járvány, jelentette ki David Walker manchesteri érsek. Elmondta, hogy az anglikán egyházat rendkívül keményen érintette a járvány, hiszen több templom fenntartása is nagyban függött a hívek mise utáni adományaitól, ám ezek a kijárási korlátozások miatt kiestek a bevételek közül – számol be a V4NA.

Átlagosan 25 anglikán templomot zárnak be vagy azért mert elnéptelenednek, vagy azért, mert túl sokba kerül a fenntartásuk. Az ilyen templomokat általában apartmanokká alakítják, más felekezeteknek adják át vagy egyszerűen lerombolják.

Walker szerint leginkább a viktoriánus kori templomok számíthatnak bezárásra. Rámutatott, hogy a középkori templomokat nagy gonddal építették és arra tervezték, hogy sokáig kitartsanak, azonban ez viktoriánus társaikra már nem igaz, mert azokat inkább „nagynak és mutatósnak” tervezték, nem arra, hogy tartósak legyenek. Az ilyen templomok esetében éppen ezért rengeteget kell költeni a renoválásra, és ezek a költségek nem fenntarthatók egy kis gyülekezet adományaiból.

„Egy közép-viktoriánus templomot egy évszázadra terveztek, többségük már másfélen is túl van és a szerkezet elfáradt. Rendkívül nagyok, és már nincsen körülöttük az a közösség, ami 150 vagy 170 évvel ezelőtt volt.”

A járványhelyzet az egész Egyesült Királyságot nehezen érintette és már 60 ezer fölött van a napi új fertőzések száma, ezért a kormány különösen szigorú intézkedéseket jelentett be, melyek keretében a templomok mellett az egyetemek, iskolák, előadótermek, sportlétesítmények és állatkertek is bezárni kényszerültek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!