Előadás a tudomány és okkultizmus kapcsolatáról

Előadás a tudomány és okkultizmus kapcsolatáról
Nagyvárad – Tudomány vagy mítosz – a tudomány mint mítosz címmel Bíró Zsolt egyetemi oktató tartott előadást kedd délután a Kredokban a Filozófiai esték elnevezésű előadás-sorozat keretében.

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Filozófia Tanszékének szervezésében filozófiai tárgyú előadásra került sor a KREDOK olvasótermében. Ezúttal Bíró Zsolt egyetemi oktató, az előadás-sorozat idei szervezője tartott előadást tudománytörténeti témában, Tudomány vagy mítosz – a tudomány mint mítosz címmel. A fiatal előadót Balogh Brigitta adjunktus mutatta be a nem csak egyetemistákból álló, mintegy húszfős közönségnek. Bíró Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktorandusza, a PKE oktatója. Filozófiai alapképzését is itt sajátította el, 2004-ben államvizsgázott. Azzal indította bemutatóját, hogy napjainkban a természettudomány és az okkultizmus összeegyeztethetetlennek tűnik, ez azonban nem mindig volt így a történelem folyamán. Sőt, voltak idők, amikor a két világnézet szinte elválaszthatatlanul összefonódott.

Érdekes kérdések

Ismertette a mágikus gondolkodás jelentősebb vonatkozásait: a hermetizmust, illetve Hermész Triszmegisztosz munkásságát, a hermetizmus fő művét a Samargdtáblát, az alkímia céljait és eszközeit, továbbá Frances Yates téziseit és más tudománytörténeti kérdéseket. Olyan érdekes témákat is érintett az előadó, mint a lapos föld legendája, az ősrobbanás-elmélet, Albert Einstein mint modern mágus kérdése stb. Elhangzott az is, hogy manapság a tudomány úgy jelenik meg, mint matematikai formába öntött mitológia. A hozzáértők szűk csoportján kívül eső laikus ember számára a tudomány következtetései homályosak, így akár az is elmondható, hogy ezáltal a 21. századi ember mítoszok iránti rejtett igényét is kielégíti. A előadást kérdések felvetése és közvetlen beszélgetés zárta.

Mészáros Tímea