Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.28. 15:45

Ötszázért árulták az ősfát

<p>Miskolc - Az ősfák darabkáit árusították szombaton Miskolcon. A szállításkor lehullott faforgácsokat 500 forintért bárki megvásárolhatta, az így befolyt összeget a fák megmentésére fordítja a múzeum. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/_serd_lelet.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Őserdőlelet</B></A> [.pdf - 317KB]</p>

Az ősfa darabkáiból Hiller István oktatási és kultúrális miniszter is kapott egy-egy darabot. Fedor VilmosMiskolc alpolgármestere ugyanis szombaton vásárolt neki a 8 millió éves mocsáriciprusból. Az alpolgármester elmondta: a miniszternek, valamint két államtitkárának is vásárolt az ősfából, és ezeket még szombaton átadta nekik. Hozzátette: ezzel is szeretné felhívni a minisztérium figyelmét arra, hogy milyen egyedülálló leletről van szó, és milyen fontos lenne a kormányzat támogatása a fák megmentéséhez.
Miskolc város is szeretne örökkbefogadni egy mocsáriciprust – mondta Fedor Vilmos. – A novemberi közgyűlés elé beterjeszti, hogy két millió forinttal támogassa a város egy ősfa megmentését.

Ezer ősfaforgács
Az öreg hölgy látogatása, avagy a bükkábrányi mocsáriciprusok címmel megrendezett szombati akció a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része volt. Míg a villanyrendőrnél – lapunk támogatásával – árulták a mintegy 1000, ősfaforgácsot tartalmazó dobozkát, addig a Herman Ottó Múzeumban a kutatásról, és a régészeti terepmunkáról hallhattak előadást az érdeklődők. Már kora reggel sor állt a múzeum előtt, hiszen a ritka leletek felfedezésének és restaurálásának kulisszatitkaira sok diák is kíváncsi volt.
Nemzetközi viszonylatban is világhírű a lelet – mondta Veres János kutatásvezető régész. Hozzátette: az ősfák kapcsán megyénket az egész világ megismerhette, hiszen a National Geographic, és a BBC is vezető hírként számolt be a ritka leletről.
Ahhoz, hogy a fák megmaradjanak mintegy 60 millió forintra lenne szükség. Ebből körülbelül 15 millió forint hiányzik még. Ha nem sikerül összegyűjteni a megmentésükhöz szükséges összeget, akkor télen szétfagyhatnak a fák – mondta a régész. De hozzátette: van remény a megmentésükre.

Legősibb fafaragvány
Megnézhették és megérinthették a világ legidősebb fafaragványát az érdeklődők Miskolcon, a villanyrendőrnél. Szondy Sándor és Merényi József fafaragók ugyanis bemutatót tartottak, és tesztelték, hogy a 8 millió éves fa menynire munkálható. Az eredmény: vágható, nem roncsolódik. Mint Merényi József elmondta: valamilyen csoda folytán a fa megtartotta eredeti szerkezetét, nem roncsolódott. Véleménye szerint a mocsáriciprusok tragikus körülmények között pusztulhattak el, valószínű, hogy vihar tarolta le őket. A megmaradt darabok a nedves homoknak köszönhetik, hogy megmaradtak.

A történet
A mintegy 8 millió éves mocsárcipruserdő maradványait júliusban találták meg a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában. A lelet különlegessége, hogy a fák eredeti helyükön, álló helyzetben maradtak fenn, 3-5 méteres magassággal és 2-3 méteres átmérővel. Augusztusban a múzeum mellett felállított speciális sátorba került az őslelet, ahol a resaurálásra várnak. Majd egy példány a Természettudományi Múzeumba kerül, a további három pedig hamarosan megtekinthető lesz a nagyközönség számára.

A fák konzerválásához 40 tonna cukorra van szükség.
Szombaton 667 dobozt ádtak el, és mintegy 300 ezer forint adomány gyűlt össze.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!