Elballagtak a magyar iskola végzős diákjai

Elballagtak a magyar iskola végzős diákjai
Június 3-án délelőtt ünneplőbe öltözött, virágcsokrokkal „felszerelkezett” szülők, nagyszülők, keresztszülők, barátok sokasága lepte el a Horváth János Elméleti Líceum előtti járdákat.

Aztán 11 órakor hosszasan megszólaltak a csengők, mely a XII. osztályosoknak az utolsó kicsengetés volt. Ennek előtte megtartották az utolsó osztályfőnöki órát, majd búcsút vettek iskolatársaiktól. A hagyománynak megfelelően a helyi RMDSZ képviselői minden osztályt felkerestek és átadták különdíjaikat a legeredményesebb tanulóknak. Ezt követően a hosszú csengőszó jelére végigvonultak az iskola folyosóin, majd rendezett sorokban a főbejáraton elhagyták második otthonukat. Itt már várták őket a főutcai ballagás felvezetői az intézmény zászlajával és a névadó bekeretezett fotójával. Óriási helyezkedés támadt, hiszen mindenki látni akarta és kedvesen odainteni gyermekének, amikor elhagyja az iskola kapuját. A kijövésük pillanatában konfetti ágyúkból kilőtt szívecskék röpködtek a levegőben. Valamivel később útjukra engedték a piros-fehér-zöld lufikat is. A Gaudeamus-t énekelve megkerülték a központi parkot, majd bevonultak a ballagási ünnepség helyszínére, a református templomba. A három osztály 58 diákja, a tanárok és a diákok hozzátartozói zsúfolásig megtöltötték az istenházát.

Elsőként Kovács Gyula lelkipásztor köszöntötte a diákokat, tanárokat és szülőket, majd az alaklomhoz illő igeverset olvasta fel. Felhívta a diákok figyelmét, hogy maradjon meg hitük, vegyék észre az őket érő áldásokat, melyek átsegítik őket az élet buktatóin, nehézségein. Őt követően Farkas Cecília magyar nyelv és irodalom tanárnő, az ünnepség moderátora, vette át a szót és köszöntötte röviden az egybegyűlteket, majd sorra mikrofon elé szólította az ünnepi beszédet mondó meghívott vendégeket.

Nagy Gabriella igazgatónő maturandus-gyöngysornak nevezte a ballagókat, mely szép és gyönyörű gyöngysor. A kapocs pedig, mely összetartja az elmúlt évek közös történései és a közös sors. A gyermekkor a múlt, az ifjúkor a jelen. „Éljétek hát meg ezt a legszebb életszakaszt teljes intenzitással és felelősséggel. Ne feledjétek szavaitoknak és tetteiteknek súlya lesz. Szavatok legyen szép és igaz. Tettetek legyen jóakaró és bátor. Ezek segítségével elérhettek bármit és mindent.”- mondta jó tanácsként a végzősöknek, majd a szülőknek mondott köszönetet. Beszédének zárszavában Kassák Lajos szavaival hangsúlyozta, hogy az Alma mater visszavárja diákjait: ,,Aki elment az elment, de aki egyszer nálunk volt, az többé sohasem mehet el tőlünk egészen.”

Cseke Attila, aki minden alakalommal jelen van a ballagáson,Paulo Coelho idézettel indította ünnepi beszédét: „Soha ne hagyd, hogy a kételyek megbénítsanak. Hozz meg minden döntést, amit meg kell hoznod, akkor is, ha nem vagy biztos benne, hogy helyes.” Az élet döntések sorozatából áll, csak az a kérdés helyesek-e a döntések, amikor iskolát, életpályát választunk, latolgatta a továbbiakban. Nem mindig az a helyes döntés, ami könnyebb. Erre példaként a margittai magyar iskola megalapítását hozta fel, mely nem volt könnyű, de a magyarság számára nagyon fontos volt. A tanárok is mindig a diákok számára legjobb döntést hozták. Akkor is, úgy volt, ha diákfejjel nem annak tűnt. Most a diákok kell meghozzák a jó döntést arról, hogyan indulnak el az ÉLETBEN. Dönteni kell mindenképpen, melyhez sok sikert kívánt.

Pocsaly Zoltán polgármester kiemelte, hogy a nemrég még gyenge, bátorításra szoruló gyermekek, mostanra tettre kész, erőtől duzzadó ifjúvá értek. „De a nagykorúvá válás felelősséggel is jár. Új utakat kell keresni a biztos iskolapadok után, kiszakadva a család óvó biztonságából.Döntéseket kell hoznotok, melyek jövőtöket befolyásolják: pályát, társat, munkahelyet választani. A döntéseteket fontoljátok meg, legyetek tudatában annak, hogy azzal sok más ember életét is befolyásoljátok.”- figyelmeztette a ballagókat. Befejezésül köszönetet mondott a szülőknek és pedagógusoknak, amiért ilyen nagyszerű gyerekeket neveltek.

Az aradi Vasile Goldișegyetem margittai kirendeltsége nevében LupăuGheorghiță igazgató mondott útravalót a végzősöknek. A beszédek között András Krisztina – zenei kíséret: Murvai Sándor és Dombi Mátyás – és Mike Nóra – zenei kíséret: Borsi Réka – éneke, valamint Bakó Franciska Kocsis Alexandra szavalata tette színesebbé az eseményt.

A beszédek után következtek a díjátadások, melyen először az osztályfőnökök – MoisaLivia, Balla Sándor, Vakon Orsolya – adták át az okleveleket az első három tanulónak. A legjobb versenyeredményeket elérőket Rend Erzsébet igazgatóhelyettes díjazta/köszöntötte. Az iskola civilszervezete, a MOST is díjakat adottát. A legtöbb 2%-os támogatót összegyűjtő diák Lőcsei Krisztina volt, aki egy laptopot kapott ajándékba. A Bokor József tanár díjat Szűcs Sándor kapta meg. A Horváth János unokái által felajánlott díjakat az évfolyamelső Kocsis Bernadett, a legjobb versenyeredményeket elérő Szűcs Sándor és a diáktanácsban kifejtett munkáért Miklós Benita kapta. Az évfolyamelső vándordíjat és emlékplakettet Kocsis Bernadettnek Nagy Gabriella igazgatónő nyújtotta át. Ő kapta meg a Betuker János díjat is, melyet Betuker Enikő matematika tanárnő adott át. A Romániai Magyar Pedagógusszövetség által felajánlott díjakat Rend Erzsébet „kézbesítette”. Az RMDSZ is különdíjjal tüntette ki az évfolyamelsőt, melynek átadója BradácsAlíz körzeti elnök volt. A jelképes iskolakulcsot Szűcs László nyújtotta át Jakab Emőke XI-es tanulónak. Ezt követte a diákok búcsúbeszéde, majd az áldás és végül a himnusz eléneklése zárta a ballagási ünnepet. A kivonuló diákokat a szülők virágokkal és jókívánságokkal halmozták el. Mindezekből a tanároknak is kijutott.

Szőke Ferenc

Címkék: ,