ERDON Helyi hírek

2007.11.11. 13:07

Szavak nélkül, a tánc nyelvén a beilleszkedésről

<p>Nagyvárad - Péntek este a budapesti Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes lépett fel a Szakszervezetek Művelődési Háza dísztermében. Az előadás fergetes sikert aratott a nagyszámú közönség körében.</p>

"Ha elfogadja, hogy egyszerre vagyunk egyformák és különbözőek, hogy tanulhatunk egymástól, legyünk akár ép vagy fogyatékkal élő emberek, akkor jöjjön el a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes bemutatójára", hirdette a Biró Rozália alpolgármester védnöksége alatt, a nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi munkacsoportja, a váradi Caritas Catolica, valamint a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatásával lezajlott rendezvény plakátja, és a helyszínen tapasztaltak alapján úgy tünik, hogy a szervezőkön kivül sokan gondolkoznak hasonlóképpen. Akik pedig valamilyen okból lemaradtak az előadásról, azok bizony igazán sajnálhatják, hiszen a látottakról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: a produkciók egyszerre voltak felemelőek és meghatóak, elgondolkoztatóak és emlékezetesek.

Szavak nélkül

Az egybegyűlteket Wagner Izabella, Biró Rozália alpolgármester irodavezetője köszöntötte, tolmácsolva az objektív okok miatt távolmaradt elöljáró gondolatait. Az igazi értékeket nem lehet kerekesszékbe tenni, mindennél fontosabb a feltétel nélkül szeretet, és az egymásra való odafigyelés- hangzott el többek közt az üzenetben, majd elkezdődött a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes várva várt bemutatója. A Ványi Tibor- Zákány Katalin, Rozbora András- Antal Katalin, Ivanov Daniella- Liszkai Fruzsina és Nyíri Lajos- Rózsa Ibolya párosításban felálló csapat célját megvalósítva, szavak nélkül, a tánc nyelvén beszélt az integrációról, hiszen, ahogyan az est folyamán többször is elhangzott, "a mozgássérültek is ugyanúgy szeretnek és dolgoznak, mint a többi emberek, mert ha szeretjük egymást, mindenki egyforma".

Követendő példa

A palotástól és a csárdástól kezdve a polkán keresztül egészen a legújabb magyar és nemzetközi popslágerekig sokfajta stílusú zenére táncoltak a fellépők, s amikor ruhacsere miatt szünetet kellett beiktassanak, a nagyváradi Phoenix menettánccsoport kis- és nagycsoportos tagjai szórakoztatták a jelenlevőket. Végezetül az a Padödő szám is elhangzott, amely a táncegyüttes himnuszává lett, az est konkluzióját pedig dr. Földes Béla, a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi munkacsoportjának a vezetője azáltal, hogy megállapította: a látottak követendő példát nyújtottak arra vonatkozólag, hogy miként segíthetünk embertársainkat a társadalomba való beilleszkedésben. A rendezvény médiatámogatói a Bihari Napló és az Erdély online hírportál (www.erdon.ro) voltak.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!