Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.07.18. 14:02

Mentés, fehér foltokkal, B.-A.-Z.-ban is

<p>Megyénk két településére biztos, hogy mentés esetén sem érnek ki a mentők 15 percen belül. Az ott élők nem tehetnek mást: várakoznak. A mentők megérkeztéig. Jó esetben pedig arra, hogy megvalósul 2010-ig a fejlesztési terv... <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/feher-foltok-a-mentesben/cn/boon-news-em_01-20080718-111422"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Ha mentőt hívunk</B></A>[.pdf - 21KB]</p>

Tragikus hirtelenséggel elhunyt olimpiai bajnokunk esete kapcsán egy országos bulvárlap különböző adatokat közöl az OMSZ helyzetéről. E szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben három olyan helység létezik, ahová képtelenség 15 percen belül kiérniük a mentőknek (magyarázatképp azt is melléírták: a jelzett helységek közelében ugyanis nincs mentőállomás).

Aggtelek és Krasznokvajda

- Aggtelek és Krasznokvajda valóban két ilyen település, de a térképen szintén jelzett Sárospatak az idegenforgalma miatt került be a mentőállomások fejlesztési tervébe - reagált megkeresésünkre dr. Breitenbach Géza, az OMSZ regionális orvosigazgatója -, hiszen köztudott, szinte a szomszédságában lévő Sátoraljaújhelyen van mentőállomás.
Az orvosigazgatót azzal a táblázatbeli adattal is szembesítettük (forrásként az Egészségbiztosítási Felügyeletet tüntették fel), amely azt tünteti fel, melyik megyében a riasztások hány százalékában érkezik 30 percen túl a mentő (e szerint B.-A.-Z. a 7. legrosszabb helyen áll, a maga 4 százalékával).

Javuló százalékok

- Ezt komolytalan adatnak tartom, legfeljebb ezrelékekről beszélhetnénk, nem százalékokról. Arról sincs fogalmam, ilyen adatokat honnan vennének, hiszen az - egyébként meglehetősen elavult, viszont szerencsére fejlesztés előtt álló - informatikai rendszerünk ilyen adatokat nem is mutat ki. Azt igen, hogy az azonnali feladatoknak - az országos átlagnak megfelelően - 75-78 százalékát látjuk el 15 percen belül (az előző hónapban 78 százalékban). A cél az, hogy mi is egyre inkább közelítsünk a fejlettebb országok 90-95 százalékához. Jelzem: 2-3 éve még 65 százaléknál tartottunk. Azóta bővült az esetkocsik száma és új mentőállomásokat is adtunk át. Legközelebb a jövő héten csütörtökön, Emődön lesz átadás. Előnybe kerültek azok az önkormányzatok, amelyek vállalni tudták a fele önrészt.
S hogy miből adódik a negyedórán túli késés? Az orvosigazgató válasza szerint többek között a ,,fehér foltokból", valamint olykor külső körülményekből (időjárási, közlekedési nehézségek), esetleg Miskolcon egyszerre 3 infarktusos esetnél van kinn a 3 estekocsi...
- Bár esetkocsiból még néhány elkelne, személyzettel együtt, a 100 százalékot sosem fogjuk elérni - tette hozzá.

Reklamációk, eljárások

A bulvárlap szerint az Egészségbiztosítási Felügyelethez bejelentett panaszok alapján az év első felében 15 eljárást indítottak, egy esetben pedig bírságot szabtak ki. Dr. Bretienbach Gézától tudjuk: az OMSZ megyénken belüli tevékenysége miatt még egyetlen eljárást sem indított a felügyelet.
- Panaszok rendszeresen futnak be hozzám, hetente 2-3. Olykor a bírósági perig is eljut egy-egy ügy, de még egyetlen esetben sem marasztaltak el bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!