Munkaügy

2020.07.06. 09:47

Elbocsátási hullám Bihar megyében

Az elkövetkező időszakban, pontosabban a nyár végéig mintegy ezerötszáz ember fogja elveszíteni a munkáját Bihar megyében, tudatja a megyei foglalkoztatási ügynökség vezetője.

Soha korábban a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökséghez nem nyújtottak be ilyen rövid idő alatt ilyen sok kollektív elbocsátásról szóló értesítést, szám szerint tizenhármat, hívta fel a figyelmet Békési Csaba igazgató. Az intézmény vezetője hozzátette, hogy az említett tizenhárom értesítés csak a Munkatörvénykönyvben szabályozott kollektív elbocsátásokra vonatkozik, de ezek mellett több cég is van, amelyek ebben az időszakban küldik el dolgozóikat anélkül, hogy ez kollektív elbocsátásnak számítana.

Békési elmagyarázta: csak abban az esetben lehet kollektív elbocsátásnak minősíteni a munkavállalókkal felbontott munkaszerződéseket, ha a 20–300 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás a dolgozóinak legalább a tíz százalékától megválik, illetve ha egy háromszáznál több embert foglalkoztató munkaadó minimum harminc embert küld el egyszerre. „A kollektív elbocsátásoknak több mint hatvan százaléka a könnyűiparban fog történni, emellett csoportos elbocsátások lesznek a szolgáltatói és a vendéglátói szektorban” – fogalmazott Békési Csaba. A kollektív elbocsátások több mint ezer embert fognak érinteni nyár végéig, ehhez hozzáadódik még legalább 400–500 személy, akiknek egyéni munkaszerződését fogják felbontani az elkövetkező időszakban.

Borítóképen: Békési Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!