Bihar hírei

2019.08.06. 10:17

Iskolaigazgatók kerestetnek

Összesen harminchárom iskolaigazgatót és aligazgatót keresnek Bihar megyei tanintézményekbe a 2019–2020-as tanévre. Az intézményvezetői versenyvizsgákat jövőre kellene kiírni.

Összesen harminchárom iskolaigazgatót és aligazgatót keresnek Bihar megyei tanintézményekbe a 2019–2020-as tanévre. Az intézményvezetői versenyvizsgákat jövőre kellene kiírni.

 

Harminckét Bihar megyei tanintézménybe összesen harminchárom intézményvezetőt kell kinevezni a szeptember 1-jei tanévkezdésig. Jelenleg huszonkét igazgatói és tizenegy aligazgatói tisztség nincs betöltve. A nagyváradi Aurel Lazăr és Lucreţia Suciu iskolákban mind igazgatót, mind pedig aligazgatót keresnek, a többi érintett tanintézményben csak egy vezetői tisztség nincs betöltve. A magyar tannyelvű, vagy legalább részben magyar tannyelvű iskolák közül igazgatót keresnek a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a szalacsi Balaskó Nándor, a kiskereki Bocskay István, az érkörtvélyesi Dr. Balasi József, a bihari Gáspár András, a váradi Bălcescu és Cantemir gimnáziumok, valamint a diószegi, az értarcsai, az érbogyoszlói és a köröstárkányi 1. számú általános iskolák élére.

Egy évre szól

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes lapunknak elmondta: csak kinevezett, II. fokozattal rendelkező tanárok jelentkezhetnek iskolaigazgatónak vagy aligazgatónak, és előnyt jelent az, ha a pályázó tagja az iskolamenedzsment-szakértők testületének. A kisebbségi tannyelvű iskolákban ezek mellett szükség van az ún. kisebbségi ajánlásra, tehát akik magyar tannyelvű iskolákban szeretnének vezető tisztséget betölteni, meg kell kapják az RMDSZ parlamenti képviseletének az ajánlását. A jelentkezőknek be kell nyújtaniuk egy dossziét, melynek tartalmaznia kell az összes kért iratot, azon kívül egy egy éves fejlesztési tervet is készíteniük kell. A jelöltek interjún vesznek részt, aminek akkor lesz nagyobb jelentősége, ha egy tisztségre többen is pályáznak. Az is előfordulhat, hogy egy tisztség betöltésére senki sem jelentkezik, ebben az esetben a tanfelügyelőség az adott iskola tanári karával egyeztetve nevez ki valakit a tanári gárdából. Amennyiben az iskolából senki nem vállalja az igazgatói vagy aligazgatói teendőket, akkor külső személyt hoznak az intézmény élére. Kéry Hajnal elmondta, hogy a kinevezési határidő szeptember 1., de jó lenne már augusztus 20-ig kijelölni az igazgatókat és aligazgatókat, mert iskolakezdésig meg kell oldani az intézményvezetőnek kinevezett tanárok helyettesítését is. Az igazgatói és aligazgatói kinevezéseket nincs lehetőség megóvni, tette hozzá Kéry Hajnal. Kérdésünkre válaszolva a főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy most azokba az iskolákba keresnek igazgatókat és aligazgatókat, ahova nem versenyvizsga alapján neveztek ki vezetőket, hanem csak egy éves mandátumot kaptak. Vannak esetek, jelezte Kéry Hajnal, hogy egy évre kinevezett intézményvezető mandátumát újabb egy évre meghosszabbították, ezekre a tisztségekre értelemszerűen az idén nem lehet pályázni. A mostani kinevezés is csak egy évre, azaz a 2019–2020-as tanévre szól. A versenyvizsgát a minisztérium írja ki négyévente, ugyanis a versenyvizsga alapján szerzett mandátum négy évre szól. A négy éves mandátumok jövő decemberben járnak le, tudtuk meg végül Kéry Hajnaltól.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!