Bihar hírei

2019.07.03. 15:59

Jön az új hulladékgazdálkodási rendszer

Hamarosan új hulladékgazdálkodási szerződéseket írnak alá Bihar megyében, illetve új hulladékgyűjtő rendszert vezetnek be: az eddigi kettő helyett ötféle hulladéktípust kell majd külön gyűjteni.

Hamarosan új hulladékgazdálkodási szerződéseket írnak alá Bihar megyében, illetve új hulladékgyűjtő rendszert vezetnek be: az eddigi kettő helyett ötféle hulladéktípust kell majd külön gyűjteni.

Bihar megyében hét különálló övezetben zajlik a hulladékgazdálkodás, ezek egyike Nagyvárad. A hulladékgazdálkodási szerződések lassan-lassan lejárnak, ezért a megye hat zónájának hulladékgazdálkodását irányító Ecolet Közösségen Belüli Fejlesztési Ügynökség látja el, ez írja ki a közbeszerzési eljárást. Mindezt Bimbó Szuhai Tibor, az Ecolet aligazgatója mondta el lapunknak, hozzátéve, hogy reményei szerint az év végéig megkötik az összes, egyébként nyolc évre szóló szerződést. „Mi ezt szeretnénk, de az önkormányzatoknak vannak szerződései, amelyeket meghosszabbíthatnak mindaddig, amíg a tendereknek meglesznek a győztesei, mert nem maradhat egyetlen település sem hulladékelszállítás nélkül” – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a váradi önkormányzat maga bonyolítja le a közbeszerzési eljárást.

Öt frakció

Az aligazgató elmondta, hogy a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszerhez képest a legfontosabb változás az, hogy ötfrakciós gyűjtés lesz, illetve vidéken azt próbálják meg elérni, hogy a lakosok a lebomló hulladékot helyben komposztálják. Már vásároltak is húszezer komposztáló edényt, amelyeket kiosztanánk a háztartásoknak, és azért a frakcióért a lakosok nem kellene fizessenek. A komposztálható lebomló hulladék mellett külön kell majd gyűjteni a papírt és kartont, külön a műanyagot, az üveget és a háztartási vagy szakszóval kommunális hulladékot. Aki komposztál, annak olcsóbb lesz a hulladékkezelési szolgáltatás, mert a komposzt elszállításáért nem kell fizetni. Az aligazgatótól megtudtuk azt is, hogy önkormányzatok döntik majd el azt, hogy díjszabásos vagy illetékes fizetési rendszert alkalmaznak. A kettő közötti lényeges különbség az, hogy a díjszabásos rendszerben a szolgáltató egyénenként szerződik a szolgáltatást igénybe vevőkkel, míg az illetékes rendszerben a szolgáltató az önkormányzattal szerződik, és utóbbi gyűjti be a jogi és magánszemélyektől a hulladékszállítási illetéket. A tenderen részt venni kívánó vállalatok mindkét rendszerre ajánlatot kell tegyenek, az önkormányzat pedig eldönti, hogy a kettő közül melyiket alkalmazza. A kiírás szerint városi környezetben a díjszabásos rendszert alkalmazzák, a kisebb településeken pedig az önkormányzat dönt erről, de minden esetben az önkormányzat és a szolgáltató közösen döntik el azt, hogy a szolgáltatást az elszállított hulladék súlya vagy térfogata alapján fogják-e számlázni. „A számlázás vélhetően térfogat alapján lesz, mert súly alapján nehéz lenne mérni a mennyiséget és sokkal nagyobb beruházást igényel, míg térfogat alapján megvan a szolgáltató által kiadott zsák vagy kuka, aminek van térfogata, így gyorsabb a begyűjtés és egyszerűbb mérni a mennyiséget” – fogalmazott Bimbó Szuhai Tibor. Az aligazgató hangsúlyozta azt is, hogy a szolgáltatóval szemben elvárás a szakmai tapasztalat, a megfelelő géppark, és a megfelelő szakembergárda. „A közbeszerzésre nem jöhetnek ma megalakult, hirtelen hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek” – fogalmazott Bimbó Szuhai Tibor.

Elvárások

Az Ecolet által kidolgozott tenderben rögzítik azt, hogy a háztartási hulladékot hetente legalább egyszer kell majd szállítani egész évben. A papír- és kartonhulladékot falusi környezetben havonta egyszer, a műanyag- és fémhulladékot általában kéthetente kell begyűjteni, de annak függvényében, hogy mikor telnek meg az erre a célra használt tárolók, ez az időintervallum csökkenhet, illetve nőhet is. Az üveget havonta egyszer kell begyűjteni, míg közintézmények és jogi személyek esetében az újrahasznosítható hulladékot a szolgáltató és a szerződő fél közös megegyezése alapján kell majd gyűjteni. A komposztálható biohulladék begyűjtésére a szolgáltató kidolgozhat órarendet, illetve támogatni kell az egyéni komposztálást. A karácsonyfákat minden év január 1–10. között kell majd elszállítani.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!