Bihar hírei

2019.06.06. 08:47

Vetélkedő: Egyszer volt, hol nem volt…

…az Óperenciás-tengeren is túl, Biharon, volt egyszer egy mesevetélkedő, mely alkalmából negyvennégy Bihar megyei óvodás felkészülten és izgatottan várta a rájuk váró feladatokat.

…az Óperenciás-tengeren is túl, Biharon, volt egyszer egy mesevetélkedő, mely alkalmából negyvennégy Bihar megyei óvodás felkészülten és izgatottan várta a rájuk váró feladatokat.

Immár második éve szervezik meg az Egyszer volt, hol nem volt elnevezésű mesevetélkedőt, melynek kezdeményezője Pető Réka, a 34-es óvoda óvónője. Az óvodások vetélkedője a Bihar Megyei Tanfelügyelőség által jóváhagyott. A vetélkedő székhelyéül ismét a bihari kultúrotthon szolgált, ahová a szerdán, a tanítók napján, a kezdés előtt óvónőikkel együtt megérkeztek a jó hangulatú óvodások, mind a tizenegy csapat: Méhecske csoport (Margitta), Ügyes sünikék (Tóti), Elek apó unokái (Hegyközcsatár és Siter), Katicabogár (Hegyközpályi és Hegyközszáldobágy), Mákica (Bihar), Szamócák (Hegyközkovácsi), Szivárvány csoport (Biharpüspöki, 15-ös óvoda), Kisügyesek (Nagyvárad, 52-es óvoda), Pillangók (Nagyvárad, Orsolya óvoda), Méhecske csoport (Nagyvárad, 47-es óvoda) és Nyitnikék (Nagyvárad, 34-es óvoda). A vetélkedőn a lebonyolításban segítettek a Nagyváradi Egyetem óvó- és tanítóképzős hallgatói is.

Feladatok

A gyerekek előre felkészültek négy feladott meséből a vetélkedőre: A kis gömböc, Hófehérke és a hét törpe, Szállást kérő róka és A gomba alatt címűekből. Ezekhez a mesékhez kapcsolódtak a feladatok, melyeket rövid köszöntő után el is kezdtek a gyerekek. Az egybegyűlteket köszöntötte Jaczkó Enikő, a bihari óvoda óvónője, a vetélkedő házigazdája, valamint Pető Réka óvónő, és Csorba Mihály iskolaigazgató. A vetélkedő ismertetője után kezdődött is a komoly munka: az első feladat az volt, hogy egy puzzle-t rakjanak ki a négyfős csapatok, a puzzle a feladott mesék egy-egy jelenetét ábrázolták, ennek két fordulója volt. Ezután a mesékkel kapcsolatos állításokra kellett igazzal vagy hamissal válaszoljanak, majd egy feladatlapot kaptak, melyeket jelek segítségével kellett kitöltsenek. A bírálóbizottság tagjai, dr. Pető Csilla nyugalmazott tanfelügyelő, egyetemi tanár, Keresztény Mária nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár felügyelték a vetélkedőt és pontozták a csapatokat. Mivel az óvodások minden feladatra tökéletes választ adtak, így csak azt a két csapatot emelték ki a díjátadás során, akik a puzzlerakás során a leggyorsabbak voltak: Elek apó unokái és a Kisügyesek csapata.

A vetélkedő végén minden gyermek ajándékcsomagot és érmet kapott, eközben gratulált nekik és óvónőiknek a bírálóbizottság a kiváló felkészültségükért. A vetélkedőt a Communitas Alapítvány támogatta.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!