Bihar hírei

2019.06.04. 13:49

Harmadszor tartottak Bakator Fesztivált Diószegen

A harmadik Bakator Bor- és Gasztrofesztivált tartották meg szombaton Diószegen, mely családbarát és protokolláris külsőségektől mentes volt. Bár egész nap jöttek-mentek a fekete felhők a kert felett, az időjárás végig kegyes volt a szervezőkhöz és vendégekhez.

A harmadik Bakator Bor- és Gasztrofesztivált tartották meg szombaton Diószegen, mely családbarát és protokolláris külsőségektől mentes volt. Bár egész nap jöttek-mentek a fekete felhők a kert felett, az időjárás végig kegyes volt a szervezőkhöz és vendégekhez.

Ahogyan lapunkban már több alkalommal is beharangoztuk, június elsején tartották meg Bihardiószegen a III. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált. Ennek idén is a Zichy kastély kertje adott otthont, és a fő cél természetesen a régió borainak bemutatása volt; előzetesen 15 termelő borait ítélte erre érdemesnek a szakértői zsűri, többen a fesztivál nevét is adó bakatorral is kínálták az érdeklődőket. Utóbbiak a belépő árába egy kóstoláshoz szükséges, az esemény logójával díszített poharat is kaptak, mellyel sorra járhatták a kertben felállított faházikókat, melyekben kettesével várták őket a borosgazdák. Aki a pálinkát szerette jobban, az sem csalódott, két helyen is széles választék állt rendelkezésre, de harapnivaló is volt grillezett ételek formájában, továbbá a kürtős kalácsosnál is ritkán fogyott el a sor. A program már délelőtt elkezdődött, a gyerekeket alkalmi játszótér és kézműves foglalkozás várta, 11 órától pedig Rutkai Bori Bandája muzsikált interaktív koncerten. Bár egész nap jöttek-mentek a fekete felhők a kert felett, az időjárás végig kegyes volt a szervezőkhöz és vendégekhez, az árnyat adó fák alatt elhelyezett asztaloknál kellemesen telhetett az idő, a környékbeli utcákon nem volt egyszerű parkolóhelyet találni. A kora esti órákban a kolozsvári Edina Quartet szolgáltatott dzsesszzenét, utánuk a Bagossy Brothers Company koncertje már jobban felkeltette az érdeklődést. Utóbbi koncert idején álltunk talán legközelebb ahhoz, hogy az időjárás „lecsapjon”, de a fergeteg más irányt vett.

Kiegészítő program

A színpadi legnagyobb attrakció a Csík zenekar másfél órás fellépése volt, ami előtt még a műsorvezetői feladatot ellátó Kozák Róbert Mados Attila polgármestert szólította a színpadra, aki megköszönte munkatársainak a több hetes előkészítő munkát, illetve a résztvevőknek, hogy idén is nagy számban jelentek meg, értelmet adva a fesztiválnak, illetve, hogy jóhírét viszik a térségnek, az érmelléki boroknak. Ezt követte tehát az említett koncert, melynek során, ahogyan az várható volt, népzenét és „népzenésített” könnyűzenét hallhattunk, azzal a jóleső látvánnyal kiegészítve, hogy ez nemcsak a publikumot szórakoztatja, de a zenészek is élvezettel adták elő műsorukat. Ahogyan tavaly is, a labdarúgó BL-döntő a fesztivál napjára esett, a szervezők pedig a sportszeretőkre is gondoltak: kivetítőn (melyen napközben a pápa csíksomlyói látogatását is nyomon lehetett követni) már a csapatok bemelegítését is lehetett látni, a Csík pedig éppen azt énekelte az LGT együttes nyomán, hogy „ugye, mi jó barátok vagyunk”, amikor a Liverpool és a Tottenham kivonult a pályára, majd a Most múlik pontosan záróakkordra esett az első gól, mintha a vesztes csapat elszálló reményeit fogalmazta volna meg. A nap kiegészítő programja volt, hogy a Zichy kastély állandó kiállításait is meg lehetett látogatni. Dr. Szabó József helytörténésztől, mint érdekesség, megtudtuk, hogy a vendégek között üdvözölhetett egy perui kecsua indián sámánt (aki korábban évtizedig Magyarországon élt, most Németországból érkezett a Csík zenekar rajongójaként az Érmellékre), illetve dr. Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét, aki magánjellegű erdélyi körútról tért haza éppen, útba ejtve a diószegi fesztivált.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!