Bihar hírei

2019.03.01. 09:49

Ismét megpróbálnak szemétgazdálkodót találni

Érmihályfalva önkormányzata ismét „nekifut”a szelektív szemétgyűjtési szolgáltatás közbeszerzési eljárásának, ami egyszer már sikertelenül végződött. A tervezetet egyhangúan elfogadták a tanácsosok a szerdán tartott képviselő-testületi ülésen.

Érmihályfalva önkormányzata ismét „nekifut”a szelektív szemétgyűjtési szolgáltatás közbeszerzési eljárásának, ami egyszer már sikertelenül végződött. A tervezetet egyhangúan elfogadták a tanácsosok a szerdán tartott képviselő-testületi ülésen.

 

Szerdán délután tartotta Érmihályfalva képviselő-testülete februári ülését. Ennek egyik napirendi pontjaként egyhangúan elfogadták a tanácsosok az ANL-lakásokra vonatkozó ez évi prioritási listát. Erre minden esztendő elején sor kerül, most is Karsai Attila alpolgármester terjesztette elő a határozati tervezetet. Ebből kiderült: 11 kérés közül kettőt formai okok miatt elutasítottak, a kilenc jóváhagyott közül 2 kétszobás, 7 egyszobás lakásra vonatkozik. Lakás 5 van üresen, 4 egyszobás és 1 kétszobás, ezeket foglalhatják el a fentiek értelmében a lista elejére kerültek. Valószínű, hogy a többieknek sem kell sokat várni, mert, ahogyan az alpolgármester mondta, elég nagy a „körforgás” az ANL-lakásoknál, ami szerinte annak jele, hogy a fiatalok a megadott időben meg tudják oldani lakhatásukat másként, és ennek a projektnek éppen ez a célja, hogy segítséget nyújtson a köztes időre. Tavaly is kétszer volt napirenden a szóban forgó lista, valószínű, hogy most sem kell egy évet várni az újabb alkalomra.

Egy másik téma volt, hogy a újra kiírják közbeszerzésre a város hulladékgazdálkodását. Ahogyan arról beszámoltunk, korábban közvitára bocsátották a város igényeihez mérten összeállított hulladékgazdálkodási tervet, melyre azóta már kerestek is szolgáltatót, de az az egy, aki jelentkezett, nem felelt meg a kívánalmaknak. Most újra nekirugaszkodnak, és a határozattervezett olyannyira jól sikerülhetett, hogy a tanácsosok, pártállástól függetlenül, egyetlen kérdés vagy észrevétel nélkül, egyhangúan elfogadták. Így mi tettünk fel a kérdést a gyűlés után: milyen változásokat hajtottak végre, hogy ezúttal remélhetőleg sikeres legyen a közbeszerzés.

Részletek

Nyakó József polgármester a fenti kérdésre azzal válaszolt, hogy bár vannak változások, az mindenképpen elsődleges irányelv maradt, hogy a lakosság szempontjából a legideálisabb változatot teremtsék meg. A továbbiakról megtudtuk: megállapítottak egy családonkénti szemétmennyiséget, aminél többet csak plusz pénzért vinne el a szolgáltató. Utóbbi a háztartási szemetet kéthetente vinné el, a szelektíven gyűjtöttet hetente (utóbbi nyomán nem sok kellene maradjon előbbibe). Nem adnának zsákokat a gyűjtéshez, csak kuka és speciális edények lennének, összesen három: a szelektíven gyűjtött hulladéknak (papír, üveg, fém, műanyag), a háztartásinak és a lebomlónak (ide tartozik az ételmaradék is). Aki kényelmes, az továbbra is rakhat mindent egybe, de többet fizet. Igen jelentős változás lenne, hogy a szelektív hulladékgyűjtőnél (ami a város északi határában, a Vízimalom nevű részen van) minden szelektíven gyűjtött és odaszállított szemetet ingyen átvennének. Ebbe beletartozna például az építkezési törmelék is (amiben nincsenek zsákok, kábel-, bádog- és fémdarabok, stb.), a matracok, a használt autógumik, törött szélvédők (amit nem fogadnak el üvegként). Mindez persze csak azokra vonatkozna, akiknek van, illetve lesz szerződésük a szolgáltatóval. Ha lesz szolgáltató, hiszen a fentiek arra az esetre vonatkoznak, ha lesz, aki vállalja a felsoroltakat. Bár törvény szabályozza, az országban igen kevés helyen működik a szelektív szemétgyűjtés, a szolgáltatók maguk is ódzkodnak "belevágni", mert nem látják tisztán a következményeket, ezért csekély az érdeklődés a közbeszerzésen. A szolgáltatás-tervezet hamarosan megjelenik a közbeszerzések internetes oldalán és a lakosság is informálódhat majd róla a korábbi módokon.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!