Bihar hírei

2019.02.05. 19:07

Tizenkettedik alkalom, de nem „tucatrendezvény”

A tavalyi helyi nevezési rekordot a múltnak adták át Hegyközszentimrén, ahol a 12. borversenyt tartották meg szombaton: 21 településről érkezett gazdák 234 bormintát tettek a zsűri elé. Az eredményhirdetésére újra megtelt a helyi iskola nagyterme.

A tavalyi helyi nevezési rekordot a múltnak adták át Hegyközszentimrén, ahol a 12. borversenyt tartották meg szombaton: 21 településről érkezett gazdák 234 bormintát tettek a zsűri elé. Az eredményhirdetésére újra megtelt a helyi iskola nagyterme.Szombaton este több meglepetés is ért, amikor részt vettem a 12. hegyközszentimrei borversenyen. Az első mindjárt az úton: a faluhoz Biharvajda felől közeledve tapasztalhattam, hogy immár végig tükörsima aszfalton suhanhat a gépkocsi, nemcsak a Szalárd, de a Biharfélegyházához tartozó útszakaszrész is fel van újítva. Még az ősszel számoltunk be arról, hogy a két falu közötti út szentimrei „részét” akkor megjavították, és mint most megtudtuk, a vajdai határban december folyamán dolgoztak. A másik meglepetés, hogy megkezdődött a szentimrei kultúrház renoválása. Még tavaly ilyenkor jelezte dr. Nagy Miklós polgármester, hogy sor fog rá kerülni, ugyanőt kérdeztük most a részletekről, melyekre később visszatérünk. Az nem volt meglepetés, hogy a borverseny eredményhirdetésére újra megtelt a helyi iskola nagyterme, és talán az sem, hogy újra helyi rekordot döntött a minták száma, ami emelkedő tendenciát is mutat: tavalyelőtt 194, tavaly 213, idén már 234 bort kellett megkóstoljon a dr. Popa Dorin, Csávossy György, Kiss Zoltán, Szoboszlai Hilda és Csaba, Czapp Árpád összetételű zsűri, amit 21 települést képviselő gazdák hoztak el.

Közösségépítés

Az eredményhirdetés lebonyolítója idén is Kucharszki Zoltán tiszteletes volt, aki beszédében úgy fogalmazott: bár a 12-ik alkalmához érkezett a borverseny, nem beszélhetünk „tucatrendezvényről”, hiszen a színvonal is egyre nő, nem is beszélve a résztvevők említett gyarapodásáról. Köszönetet mondott az állandó főszervező Nagy Sándornak, továbbá a támogatóknak is, majd dr. Nagy Miklós polgármester fejezte ki örömét, hogy „újra ennyi mosolygós ember gyűlt össze Szentimrén”. A megyei RMDSZ nevében Sauer András gazdasági alelnök biztosította a szervezet további támogatásáról a helyieket, utána pedig a zsűri nevében annak elnöke, dr. Popa Dorin mondott rövid értékelőt. Úgy vélte, hogy Bihar a maga 9 nagyobb borversenyével kimagaslik a környező megyék közül, melyek nemcsak szakmailag, de közösségépítés szempontjából is jelentősek. A zsűrizéskor figyelembe vették, hogy olyan „termékről” van szó, melybe sok munkát fektettek a gazdák, ugyanakkor korrektek voltak. „Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk”, zárta sokak bólogatása közben szavait a zsűrielnök. Következett egy újabb meglepetés, ami főleg alulírottat érintette: Kucharszki Zoltán „rajtaütés-szerűen” előszólított, hogy, amint ő fogalmazott, pótolja egy mulasztását, és egy, az ősszel avatott Szent Imre Millenniumi Emlékkápolnát és Kilátót ábrázoló kerámiaplakettet adott át (amit a meghívottak már akkor megkaptak) a 11 éves építkezés „végigtudósításáért”, illetve annak írott és képes összefoglalásáért, ami lapunk decemberben megjelent kalendáriumában olvasható.

Eredmények

Az eredményhirdetés során sorra szólítottak mindenkit, kezdve a csak emléklappal honorált borok tulajdonosaitól az aranyérmesekig. Mivel csak utóbbiból 64 volt, nem áll módunkban mindenkit felsorolni, de íme a kategóriánkénti legjobbak: vörösbor – Kozma László (Nagyvárad, 18,9 pont); rosé – Hözső János (Kovácsi, 18,77); fehér aromás – Kocsis Olivér (Szentimre, 19,3); fehér száraz – Török Attila (Élesd, 19,2). Az aranyérmesek közül pedig, akik 19 pont felett kaptak: Guba Jenő (Szentimre, zalagyöngye, 19,03); Sabău Constantin (Diószeg, királylányka, 19,07); Seres Ilona (Diószeg, szürkebarát, 19,13); Király Alexandra (Szalárd, királylányka, 19,17); Török Attila (Élesd, Irsai Olivér, 19,23); Török Attila (Élesd, muskotály, 19,27); Kocsis Olivér (Szentimre, ottonel-muskotály, 19,3). Az Európai Borlovagrend Érmelléki Legátusa idén ötödször adta át különdíjait, képviseletében Kiss Zoltán a legeredményesebb borlovagrendi tagként az érmihályfalvi Hegedűs Attilának (akárcsak tavaly), a legnagyobb pontszámot elérőként a helyi Kocsis Olivérnek adhatta át az elismerést. Utóbbi ugyanezért kapta meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének különdíját is, melyet most először nyújtott át dr. Nagy Miklós RMGE-elnök. A szekérderéknyi oklevél, érem és kupa átadása után következhetett a vacsora, éjfél előtt nem sokkal a tombolahúzás is megvolt, majd élő zene mellett folytatódott a mulatság.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!