Bihar hírei

2018.09.26. 11:21

Huszonöt éves a dévai Szent Ferenc Alapítvány

Mozgalmas nyarat tudhatnak maguk mögött a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó, megyénkbeli otthonokban nevelkedő gyerekek. „Születésnapot” is ünnepeltek, ami természetesen nem egynapos volt. Az alábbiakban rövid összefoglalóját adjuk sűrű programjuknak.

Mozgalmas nyarat tudhatnak maguk mögött a Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó, megyénkbeli otthonokban nevelkedő gyerekek. „Születésnapot” is ünnepeltek, ami természetesen nem egynapos volt. Az alábbiakban rövid összefoglalóját adjuk sűrű programjuknak.

A budapesti Csillaghíd Alapítvány évek óta támogatja a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett gyerekotthonok működését. Ennek keretében az alapítvány tagjai minden iskolakezdéskor tanszerekkel kopognak be az intézmények ajtajain. Éppen a napokban, az elmúlt pénteken járt képviselőjük (mivel a többi tag munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudott vele tartani), Dömötör Nóra az érmihályfalvi Iskolaházban, hogy ezúttal is iskolatáskákat, füzeteket, rajztömböket adjon át, de kocsijából „elővarázsolt” gyümölcsöt, illetve a mindennapi élethez szükséges holmikat (például tisztítószereket, papírzsebkendő kötegeket stb.) is. Ugyancsak a Csillaghídnak köszönhetően a gyerekek nyaranta a Balaton mellett tölthetnek egy nyaralásnyi időt. Az elmúlt nyáron erre június 22. és 29. között kerülhetett sor, amikor az érmihályfalvi és székelyhídi otthonok gyerekei parajdi társaikkal a Honvéd üdülőben voltak, tudtuk meg András Ildikótól, az érmihályfalvi Iskolaház vezetőjétől. (Kiegészítésként tesszük hozzá, a székelyhídi intézmény jelenlegi vezetője, Kovács Ágnes korábban a parajdi otthon vezetője volt, így alakult a kapcsolat az Érmellék felé.) Az időjárás nem igen tette lehetővé, hogy sokat fürödjenek a magyar tengerben, ám volt sok más, színes program, csapatépítő játék és kirándulás. Augusztus 4. és 17. között már Németországban tartózkodtak az érmihályfalvi és székelyhídi gyerekek tusnádfürdői társaikkal és nevelőikkel, ahol a Round Table szervezet vendéglátásának köszönhetően a Rajna partján sátoroztak. A nemzeti ünnep már a fővárosban érte a gyerekeket, ahol az augusztus 21-i, a Szent István Bazilika előtti Mága Zoltán koncerten az érmihályfalvi és gálospetri otthon lakói szárhegyi és szászvárosi társaikkal részei voltak az eseménynek, de nem csak nézőként, hanem fellépőkként is, hiszen énekükkel járultak hozzá az esemény sikeréhez.

25. születésnap

És még mindig nincs vége, sőt, a végére maradt az igazi csattanó: szeptember 13-án a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrejöttének 25. évfordulóját a budapesti Papp László Arénában ünnepelték meg neves fellépők mellett az alapítvány otthonaiban élő mintegy 600 gyerek és 100 munkatárs (!) jelenlétében. A „születésnap” természetesen nem egynapos volt, hiszen belefért látogatás az Országházban, hajókázás a Dunán, kalandozás a Margit szigeten, illetve részvétel a máriaremetei búcsún. A „Jobb velünk a világ” elnevezésű rendezvényre az aréna úgy megtelt, mint amikor „világsztárok” koncerteznek. Hiszen voltak is koncertek, hogy csak pár nevet említsünk: Presser Gábor, Ákos, Oláh Ibolya, Szikora Róbert, továbbá a NemAdomFel, az Edda és a Republic együttesek. A „mi” otthonaink gyerekei a két utóbb megnevezett együttes tagjaival énekelhettek a színpadon. Az est házigazdájaként Csaba testvér névre szólóan is köszönetet mondott a támogatóknak, segítőknek, nevelőknek és nevelteknek, akik – megfogalmazása szerint – egy nagy családot alkotva munkatársak is. András Ildikó, az érmihályfalvi Iskolaház nevelője lapunknak elmondta: a találkozó arra is igen jó alkalom volt, hogy az otthonok gyerekei és nevelői találkozzanak egymással, tapasztalatokat cseréljenek, illetve, hogy akik eddig csak hírből ismerték egymást, most személyesen is megismerkedjenek. A nevelő a maga részéről ezúton is köszöni a helyi önkormányzatnak és azoknak a támogató lakosoknak a segítségét, akiknek jószándékú hozzájárulásával eljuthattak az általa vezetett Iskolaház gyerekei (18-ból az a 10, aki átlépheti a határt) ezekre a csodálatos eseményekre.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!